Atlete Lieke Klaver komt zaterdag op de openingsdag van de WK atletiek voor het eerst in actie op de 4x400 gemengd. Hoewel haar prestaties de komende weken nog moeten blijken, nomineren wij Lieke alvast als Woman of the Week. Want zo open praten over je mentale gezondheid als Lieke doet, dat is al een prestatie op zich.

De term 'girlboss' is passé, maar is het alternatief eigenlijk wel beter? >

Atlete Lieke Klaver wil mentale gezondheid bespreekbaar maken

Begin maart bereikte ze haar beste individuele prestatie ooit. Achter Femke Bol, die geschiedenis schreef met drie keer goud op het EK Atletiek, bemachtigde ze het zilver op de 400 meter op het EK indoor. Met het estafetteteam wonnen Bol en Klaver ook de titel op de 4x400 meter. En toen was Lieke opgebrand. Overspannen, constateert de psycholoog. 'Overprikkeld' noemde ze het zelf liever. Een paar maanden later spreekt ze enkel nog van een 'mentale dip', die haar ondanks alles niet tegenhield in de voorbereidingen richting het WK in Boedapest.

Lieke had last van huilbuien, hartkloppingen, angstgedachten en ze had moeite met geluiden en concentratie- en geheugenproblemen. Rust was het enige medicijn, maar zeg dat maar eens tegen een topsporter die gewend is iedere dag te trainen. Tegen haar natuur in bouwde ze rust in om er weer bovenop te komen, en dat doet ze nu nog steeds.

Heel soms vraagt ze zich af hoe ze uit het komende WK komt. Gaat ze zich net zo slecht voelen als het EK van vijf maanden geleden? In ieder geval gaat ze dingen anders doen. Ze weet hoe ze naar zichzelf moet luisteren, hoe ze om kan gaan met stressvolle gevoelens en gedachten. En praten, dat helpt ook.

Geen taboe

Het open spreken over mentale gezondheid heeft inmiddels ook een tegengesteld effect. Vooral de jongere generatie heeft wel heel snel last van een burn-out of depressie. Vroeger noemden we dat gewoon moe, klinkt het dan al snel. Lieke Klaver herkent dit ook, zegt ze in gesprek met NU.nl. 'Ik zie om me heen best veel mensen van mijn leeftijd die studeren of werken en ondertussen worstelen met alles wat er op hun bord komt. En ik hoor ouders zeggen: "Waarom heeft iedereen van de nieuwe generatie een burn-out?" Je kunt dat zien als een teken van zwakte. Ik zeg ook niet dat het goed of fout is, maar we moeten er wel over kunnen praten. Het mag geen taboe zijn."

Dat deze boodschap komt van een topsporter als Lieke, is belangrijker dan ooit in een tijd waarin de druk om te presteren steeds groter wordt. Ze stelt zich dan ook bewust kwetsbaar op, in de hoop dat anderen er iets aan hebben. Maar voor nu concentreert ze zich op het WK, waar we haar na zaterdag nog in actie zien komen op de 4x400 voor vrouwen en de 400 meter. Succes Lieke!