In een perfecte wereld worden we mooi oud, is iedere verjaardag één groot feest en hebben we nooit familieruzies met Kerst. Het perfecte plaatje, toch? Op veel momenten wel, maar realistisch is het allesbehalve. En dat hoeft niet slecht te zijn. Ruzies klaren immers de lucht, de mensen die komen opdagen tijdens je verjaardag laten zien dat ze om je geven, en rimpels tonen dat je hebt geleefd. Toch is er een online tendens gaande rondom het perfect moment syndrome, waarbij torenhoge verwachtingen ervoor zorgen dat genieten van het moment er niet bij is. Hoog tijd om hier voor eens en voor altijd korte metten mee te maken, zonder dat je een optimistische kijk op het leven verliest. Zo doe je dat.

Zo leer je ‘nee’ zeggen op de werkvloer zónder schuldgevoel >

Perfect moment syndrome

Kamran Eshtehardi, klinisch psycholoog, vertelt aan Bustle dat het perfect moment syndrome serieus moet worden genomen: 'De reden waarom het perfecte-moment-syndroom zo consequent tot pijn en angst leidt, is omdat het letterlijk onmogelijk is dat alles altijd perfect verloopt.'

Carl Cederström en Andre Spicer noemen spraken in 2015 al over het wellness syndrome. In hun boek The Wellness Syndrome beschrijven de auteurs de soms ziekelijke drang naar persoonlijk welzijn. Gezond leven, ieder moment geluk ervaren en de beste versie van jezelf zijn, met persoonlijke transformatie als hoogst haalbare doel. Een mens dat zich goed voelt, ís goed, luidt de beredenering nog veel te vaak in deze tijd. Hetzelfde geldt voor een gemiddeld mens dat lijdt aan het perfect moment syndrome, dat ook wel PMS wordt genoemd, niet te verwarren met premenstrueel syndroom. Al met al leidt het streven naar een perfect leven vooral tot stress: de hoge verwachtingen zorgen voor teleurstelling wanneer momenten níet zo gaan als verwacht. Bovendien geeft 'syndroom' de illusie dat alles in het leven te controleren is. Ook staat het perfect moment syndrome het grijpen van kansen in de weg. Door altijd maar te streven naar perfectie mis je de spontane, imperfecte, leuke gebeurtenissen in het leven. Die stapavond die je eigenlijk op de bank had 'moeten' doorbrengen, maar waar je inmiddels al maanden over napraat, dat verjaardagsdiner dat eindigde met dansen op de bar, of die koffiedate die uitliep in een museumbezoek. Als je alles strak plant - inclusief de bijbehorende torenhoge verwachtingen - dan mis je de leuke, spontane zaken van het leven. Klinkt dit herkenbaar, maar weet je niet hoe je van het perfect moment syndrome afkomt? Hieronder een aantal tips.

Zó kom je van het perfect moment syndrome af

Hoge verwachtingen kunnen leiden tot overspanning- of burn-outklachten, en dat is misschien wel het laatste wat je hebt bedoeld met die gedachten dat alles perfect moet zijn. Een burn-out of depressieve gevoelens zijn allesbehalve. Gelukkig kun je er wat aan doen om van dit 'syndroom' af te komen.

Beginnen met mindfulness en meditatie is een goede optie. Meditatie zorgt ervoor dat je je gedachten van een afstand leert bekijken. Spelen er angstige gevoelens en gedachten op bij het idee dat een dag, evenement of weekend niet zal verlopen zoals je het hoopt, neem dan even pauze en adem rustig. Stel jezelf de vraag: zijn mijn gedachten waar? Weet ik zeker dat ze echt waar zijn? Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren? Vaak is het ergste wat kan gebeuren óf niet zo erg óf zeer onwaarschijnlijk. In beide gevallen goed om bij stil te staan. Meditaties waar ikzelf veel baat bij heb zijn die van Headspace en Melissa Wood Health.

Bij mindfulness leer je om meer in het moment te zijn, met als gevolg dat je niet bezig bent met of alles wel perfect gaat zoals het zou moeten gaan. Genieten en in het moment zijn, dus. En dat heeft veel voordelen: onderzoek wijst uit dat mindfulness leidt tot een vermindering van depressieve- en angstgevoelens en vermoeidheid. Precíes wat je nodig hebt om uit de vicueuze cirkel van het perfect moment syndrome te stappen. Weet je niet goed waar je moet beginnen, zoek dan eens naar een mindfulness centrum in de buurt. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld terecht bij Centrum voor Mindfulness, maar ook sommige yogascholen bieden lessen of cursussen aan.

Heb je daarnaast torenhoge verwachtingen van een toekomstige gebeurtenis, zoals de feestdagen? Maak dan een overzicht van wat jíj belangrijk vindt op deze dagen. Is dat tot rust komen, tijd met familie doorbrengen (inclusief de bijbehorende ruzies) of je afzonderen en reflecteren op het jaar? Geen enkel antwoord is fout. Althans, zolang je kiest vanuit je eigen behoeften, in plaats van met mooie TikTok-video of Instagram-post als uitgangspunt.

Tot slot: wees flexibel en ontdek je spontane kant. Iedereen heeft 'm, maar soms zitten we in zo'n strak stramien dat-ie ver te zoeken is. Dus: ga eens spontaan op een date als je gevraagd wordt, neem je geliefde mee uit eten wanneer je daar zin in hebt (en dus niet omdat je iets te vieren hebt), en ga op tijd naar bed als je lichamelijke of mentale batterij 'op' is, ook al is het Oudejaarsavond of wanneer je plannen had om uit te gaan. Stel jezelf centraal, wees in het moment, mediteer consistent en je zult je langzaamaan bevrijd voelen. Zo klinken die feestdagen ineens weer als een feestje in plaats van een verplichting. En laat dat nou precies zijn hoe ze ooit bedoeld waren.