Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week: mevrouw Neelie Kroes.

Het behoeft eigenlijk geen expliciete uitleg waarom mevrouw Neelie Kroes op Bazaars Women of the Year-nominatielijst is beland. Maar vooruit: drieënzeventig jaar is ze, en beslist niet van zins een stapje terug te doen. Na een lonende carrière in de politiek, die haar van de Rotterdamse gemeenteraad via de Tweede Kamer naar de Europese Commissie voerde, is de oud-VVD minister en voormalig Eurocommissaris nu dan het gezicht van StartupDelta. 'Een club die het nog aantrekkelijker wil maken om als startup vanuit Nederland te opereren,' aldus mevrouw Kroes in het meinummer van Bazaar. Komt nog bij dat Bank of America Merrill Lynch haar zojuist heeft aangesteld als adviseur. 'Neelie is een alom gerespecteerde politicus en bestuurder. Ze zal een enorme aanwinst zijn voor onze klanten en collega's bij het uitbreiden van onze activiteiten in die regio's,' schrijft de Amerikaanse bank volgens NRC.

Voor Bazaars nieuwe stelde hoofdredacteur Cécile 31 snelle vragen aan de drukbezette topvrouw. We verklappen er vast een paar.

Welke eigenschap is u het meest van pas gekomen?'Doorzettingsvermogen.'

Welke reis of traject legt u het liefste af?'Naar mijn kleinkinderen in Californië.'

Welke kwaliteit wordt het meest overschat op de werkvloer?'Dat het alleen afhangt van het intellect. Het hangt van combinaties van eigenschappen af.'

Bij welke gelegenheid vertelt u een leugentje om bestwil?'Misschien toch aan mijn kleinkinderen, dat ik zeg dat ik heel snel weer kom en dat het toch langer duurt.'

Wat is uw stijl van leidinggeven?'Mensen erbij betrekken, overleggen, luisteren. Maar wel knopen doorhakken.'

Bent u van de botte bijl of de fluwelen handschoen?'Botte bijl, vrees ik.' 

>> Georgina Verbaan loopt warm

Foto door Jesaja Hizkia