De Utrechtse literatuurwetenschapper Cécile de Morrée is briljant

Hulde voor deze literatuurwetenschapper, zonder wie déze kennis onder het stof was gebleven.

Het hele jaar door op harpersbazaar.nl: Women of the Week. Welke vrouw is deze keer degene op wie alle ogen zijn gericht? Of op wie zouden alle ogen gericht moeten zijn, omdat ze inspirerend is, een rolmodel, bijzondere dingen tot stand brengt? Deze week de Utrechtse literatuurwetenschapper Cécile de Morrée.

Wat maakt deze kandidaat bijzonder?

Ze is 31 en bestudeert laatmiddeleeuwse religieuze liedverzamelingen, niet bepaald alledaags. Deze week verdedigt ze haar proefschrift Voor de tijd van het jaar. Tot nu toe heerste er bij de late Middeleeuwen vooral het beeld dat het leven doordrenkt was van religie, maar dat klopt maar ten dele. Het kloosterleven werd meer beïnvloed door de buitenwereld dan gedacht, concludeert De Morrée.

Advertisement - Continue Reading Below

De meest opmerkelijke conclusies die De Morrée trekt?

Dat de liederen uit die periode echt niet allemaal van hoog-religieuze strekking waren. Er waren liedjes die gezongen werden tijdens het bidden of spinnen, maar er zaten ook feestnummers bij. Ja, er waren teksten over Jezus, de hemel en heiligen, maar ook ridder- en liefdesliedjes. De Morrée stuitte zelfs op pikante variaties van religieuze evergreens.

Meest gelezen

Een pikante variatie op een religieus lied, waar moeten we dan aan denken?

Over een minnaar die 's nachts aanklopt bij een vrouw, die al druk in de weer is met een andere minnaar. Maar ook over Jezus en intieme momenten met nonnen. Niet raar, aldus De Morrée, want zij zagen zichzelf als bruiden van Jezus. Hulde dus voor deze literatuurwetenschapper, zonder wie deze kennis onder het stof was gebleven.