Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week maken we een diepe buiging voor Duitse bondskanselier Angela Merkel.

'Slapeloos de wereld rond: Merkels geheim,' kopt Belgische krant De Morgen. 'Merkel brengt 'sprankje hoop' naar Brussel', schrijft de Volkskrant. 'Chancellor Angela Merkel gets high marks for acting the grown up on the global stage,' looft Forbes haar leiderschapskwaliteiten.

In acht dagen tijd toog Frau Bundeskanzler van Berlijn naar Kiev, weer terug naar Berlijn, vervolgens naar Moskou, München, terug naar Berlijn, daarna naar Washington, Ottawa, plaspauze in Berlijn, door naar Minsk, om de week af te sluiten in Brussel. Meer dan 20.000 kilometer legde ze af. Marathon-Merkel werd afgelopen week zoetjesaan een begrip in Duitse media. 'Veel fruit, weinig alcohol,' zou haar geheim zijn. Maar dan nóg.

AkkoordWe weten: Merkel handelt niet op eigen houtje. Vanzelfsprekend heeft ze een geoefend team adviseurs tot haar beschikking, dat net als zij op scherp staat en nimmer een steek laat vallen – een klein applaus is hier op zijn plaats voor Merkels onvermoeibare rechterhand, bureauchef Beate Baumann. Neemt niet weg dat de geleverde prestaties van Merkel ongekend zijn. Na eindeloze onderhandelingen, die, om precies te zijn, zeventien uur aanhielden, arriveerde de 60-jarige gisteren in Brussel met een akkoord op zak tussen Poetin en Porosjenko – waarin onder meer een staakt-het-vuren is afgekondigd.

Maar zoals het een volwassen bondskanselier betaamt, blijft Merkel reëel: 'Woorden moeten daden worden. We zijn aangewezen op de goede wil van allen die de afspraken moeten implementeren. Het zal tijd kosten,' aldus Merkel in de Volkskrant, waarna ze zich met volle concentratie, en op nauwelijks een uur slaap, in het volgende geschil stort: wat te doen met het Griekse hulpprogramma – dat de nieuwe Griekse regering heeft verworpen. Ook daarin bereikt ze een doorbraak, en blijkt ze zelfs zo sportief de nieuwbakken Griekse premier Alexis Tsipras en passant te feliciteren met zijn verkiezing.

Daarom, onze onverwoestbare vrouw de week: Duitse bondskanselier Angela Merkel!

>> Dit was onze vorige vrouw van de week