Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week doen we dat voor IMF-topvrouw Christine Lagarde, die met een knap staaltje leiderschap door de Griekse crisis heen stevent.

Ook standvastigheid is een prijzenswaardige kwaliteit, zo bewijst de 59-jarige Lagarde. Als eerste vrouwelijk hoofd van het Internationaal Monetair Fonds heeft ze heel wat werk in handen sinds de uitbraak van de economische crisis. En daar hoort 'nee' verkopen aan Griekenland ook bij. 

Een functie als IMF-directeur behoeft wat ervaring. Dat zit het wel snor bij de Franse UMP-politicus. Voor haar aantreden in 2011 las het cv van Lagarde al als een monetair sprookje. Ze was werkzaam bij het toonaangevende advocatenkantoor Baker & McKenzie en kreeg in 2000 al een gion d'honneur voor haar uitmuntende leiderschap (dat is dus de hoogste en belangrijkste onderscheiding die ze uitdelen in Frankrijk). Ze deed er vervolgens, Lagarde-stijl, nog een schep bovenop: in 2005 maakte ze politieke stappen als minister van Buitenlandse Handel, later bekleedde ze nog andere ministeriële functies in het Franse Kabinet. 

Genoeg reden voor Forbes MagazineTime Magazine en de Wall Street Journal om haar op lijsten met invloedrijkste dames en bestuursleiders te zetten. In 2011 kwam voor Lagarde een superhoogtepunt, toen zou ze als eerste vrouw de functie van IMF-directeur gaan bekleden. Zonder economische crises al geen makkelijke titel, met is het helemaal aanpoten. En dat doet Lagarde dan ook. Met verve.

Deze zomer, met een Grexit die haar op de hielen zit en blaren bezorgt, houdt Lagarde haar handen stevig op de geldkraan: ze benadrukt dat het IMF de regels niet kan en wil veranderen als het op Griekenland aankomt. 'We verlenen geen gratie meer van twee maanden,' aldus Lagarde. Haar advies: het land heeft forse hervormingen nodig. En zo is het.

Gelukkig is Lagarde ondanks alle dubbeltjes op zijn kant niet vergeten hoe ze moet ontspannen. Bovenstaande foto is op Roland Garrosgenomen.

>> Naomi Campbell als weldoener (!)