De eerste WOTY-video van 2016 is gewijd aan een vrouw die we met gerust hart de Vrouw van de Maand zouden kunnen noemen, zó zeer beheerste ze afgelopen weken de oude en nieuwe media in Nederland. Een vrouw van wie de twee miljoen kijkers van Wie Is De Mol subiet zijn gaan houden toen ze haar zagen rennen, klimmen, speuren (met de klok mee!) en kayakken onder de Dominicaanse zon.

Haar naam: Lust, Ellie Lust – bij voorkeur altijd mèt achternaam erbij.

In het dagelijks leven is Lust (49) woordvoerder van de Amsterdamse politie, waar ze werkt als inspecteur (en dus niet als brigadier, zoals Rop Verheijen uit WIDM haar gekscherend noemt – wat ze uit pure goeiigheid en met veel gevoel voor humor nimmer corrigeert).

Ellies verdiensten in willekeurige volgorde: de Nederlandse taal verrijken met het prachtige zeslettergrepige woord etherdiscipline, de politie een menselijk gezicht geven en last but not least: alle bangepoeperds laten zien dat je, al bungel je voor het oog van de natie benauwd aan een hoge rots, gewoon je angst kunt overwinnen ('Kom op El, je kán het!') en niet moet miemelen. Daarbij is Ellie het boegbeeld van de Stichting Roze in Blauw, die opkomt voor belangen voor homo's en lesbo's bij de politie. Een rol waarvoor ze zondag het Roze Lieverdje in ontvangst mocht nemen.

Ellie heeft het hart op de juiste plek en – met en zonder hulp van Lucky TV – de lach aan haar kont hangen. Ook prettig: ze zegt precies wat ze denkt, met dat mahoniehouten Amsterdamse accent van d'r.

Verheug je op een paar klinkklare Ellie Lust-quotes in onderstaande video, opgenomen aan de Tikibar ter redactie. Over haar ambitie om een eigen opsporingsprogramma te maken, over haar tweelingzus Marja Lust, waarom Ellie Lust nooit jurken zal dragen en waarom ze zou willen reïncarneren als man.

youtubeView full post on Youtube