Talloze Amerikaanse bedrijven gaven hun werknemers een week vrij, om zo mentaal weer gezond te worden na de pandemie. Moeten Nederlandse bedrijven dit initiatief volgen? En wat kan je zelf doen om je rust te pakken? Arbeidspsychologe en oprichter van GORTcoaching, Tosca Gort, geeft tips.

Weer aan het werk? Zo houd je goede voornemens vol

Amerikaanse bedrijven gaven hun werknemers een week vrij voor mentaal herstel: hebben wij dit ook nodig?

Je kent het waarschijnlijk wel: je zit er helemaal doorheen en je wil het liefst een week thuisblijven van werk. Nu de pandemie al ruim anderhalf jaar een dagelijks onderdeel van ons leven is, kan deze drang nog groter zijn. Daarom leek het verschillende Amerikaanse bedrijven waaronder Nike, LinkedIn en Bumble een goed idee om hun werknemers een week vrij te geven.

Leuk zo'n vrije week. Maar wat willen organisaties hier daadwerkelijk mee bereiken? 'Sommige bedrijven hebben het erg druk gehad. Als er hoog verzuim ontstaat, dan kun je tot zo’n maatregel overgaan. Het kan ook gebruikt worden als marketing om nieuwe mensen aan te trekken, of het is een combinatie van zowel probleem- als marketinggericht handelen', zegt Gort.

Het verschil tussen Amerika en Nederland

Een week vrij lijkt heel wat, maar meteen veel minder wanneer je de arbeidswet in Nederland met die van Amerika vergelijkt. 'In Nederland is de werknemer veel beter beschermd dan in Amerika. Wij hebben heel veel vakantiedagen in vergelijking met de Verenigde Staten', legt Gort uit. In de VS is het niet vanzelfsprekend om vrij te mogen en kunnen nemen. Daarom is het logisch dat Amerikaanse werknemers meer behoefte hebben aan deze vrije week.

Moet Nederland mee?

Omdat er in ons land genoeg vakantiedagen zijn, ziet Tosca Gort geen reden om er in mee te gaan. Het is onnodig om die extra week vrij te geven omdat het arbeidssysteem in Nederland deze vrije dagen al biedt. Hoewel dit natuurlijk niet betekent dat sommige werknemers in Nederland deze rust alsnog nodig hebben. Wat blijkt namelijk? Het aantal mensen met een burn-out is aanzienlijk gestegen door de pandemie. 'Een grote groep mensen is extreem overbelast geraakt omdat zij overuren moesten maken. En er is een groep die bijna onderbelast is omdat zij thuis kwamen te zitten. De druk is veranderd', aldus Gort.

Pak je rust

Hoe Gort het probleem dan wel zou oplossen? 'Maak niet meteen al je vakantiedagen op, zodat je ook af en toe een dag vrij kan nemen als je het even niet trekt. Gebruik niet al je dagen in een keer, maar spreid een beetje.'

Als je tegen een burn-out aanloopt, geeft Gort het advies om vooral je volledige rust te pakken. 'Bijna alles wat prikkels geeft, kan een burn-out veroorzaken. Dit komt niet alleen voor op de werkvloer, maar ook thuis. Je hele leven moet dan teruggehaald worden.'