Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ENIT – Italian National Tourist Board.

Wie aan Milaan denkt, denkt ongetwijfeld aan neoklassieke promenades, gotische kathedralen en chique villa’s. Maar de stad kent ook architectonische juwelen die een stuk moderner zijn.

Neem de spiraalvormige Unicredit-wolkenkrabber, met 231 meter het hoogste gebouw van Italië. Het staat in de wijk Porta Nuova, een gebied waar het tien jaar geleden nog verlaten was. Inmiddels bruist dit nieuwe zakendistrict van de energie, wordt er geflaneerd langs de etalages van designboetieks en zijn er restaurants om in stijl weer op te laden.

Groene iconen

De sterren van de architectuurshow in Porta Nuova zijn twee wolkenkrabbers die bekend staan als Bosco Verticale (‘verticaal bos’). Op de gevel van deze woontorens groeien maar liefst vijftienduizend planten en negentig verschillende soorten bomen, struiken en bloemen. Waar in de lente en zomer jasmijnplanten, olijf- en granaatappelbomen bloeien, zorgt de herfst voor rode en oranje tinten op de gevels die zelfs in de winter begroeid blijven. Niet alleen een lust voor het oog: Bosco Verticale draagt met haar groene gevel ook bij aan de stedelijke biodiversiteit en is een ware bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. De groene gevel staat gelijk aan een bos van drie hectare dat elk jaar dertig ton koolstofdioxide kan opnemen.

bosco verticale in milaan
Coima

Aan de voet van Bosco Verticale ligt Biblioteca degli Alberi, een park dat aangrenzende woon-, winkel- en overheidsgebieden met elkaar verbindt voor voetgangers en fi etsers. Het designbrein achter deze botanische stadsbibliotheek is Petra Blaisse, de Brits-Nederlandse oprichter van het architectenbureau Inside Outside. Zij kwam in 2004 met haar revolutionaire ontwerp als winnaar uit de bus van de internationale designwedstrijd die de gemeente Milaan had bedacht. Met niemand minder dan de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf maakte ze een compleet nieuw stadspark; een plek van ontspanning, sport, natuureducatie en schoonheid.

Dolce far niente

Vroeger was dit een typische arbeiderswijk, maar tegenwoordig is de buurt voor een groot deel overgenomen door studenten en jonge stellen met kinderen. In de hotspot Porta Romana ontsnap je aan de hectiek van Milaan en vind je veel biologische winkels en restaurants. Gezond leven en ‘zalig nietsdoen’ is hier het credo. En waar komt deze way of life beter tot uitdrukking dan aan de rand van een gigantisch artdeco zwembad uit de jarendertig?

Na jaren van renovatie werd Bagni Misteriosi (‘mysterieuze baden’) dé plek voor hip Milaan om een duik te nemen. Je kunt er terecht voor aperitivo, maar ook voor concerten en voorstellingen die aan de waterkant worden georganiseerd. Aan de overzijde ligt Teatro Franco Parenti, een minimalistisch gebouw dat op zwoele zomeravonden als decor dient voor live shows.

Kunst proeven bij Fondazione Prada

Sinds 2015 dé blikvangers op het gebied van kunst en cultuur: de gebouwen van museum Fondazione Prada, dat in 1993 werd opgericht door de gelijknamige familie achter het modehuis. Dit cultuurcentrum bevindt zich in een historisch industrieel gebouw, waar voorheen de distilleerderij Società Italiana Spiriti was gehuisvest.

Niet te missen is de witte, kolossale wolkenkrabber van glas en beton genaamd La Torre, een ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas die de verbouwing van het gehele complex overzag. Een diverse verzameling van architectuur, oud en nieuw, hoog en laag, modern en klassiek; de contrasten vormen samen een verrassend, spannend nieuw Fondazione. Sla bij een bezoek ook zeker Bar Luce niet over. Dit café, dat Milanese sferen combineert met een vleugje retro uit de jaren vijftig, is volledig ingericht door de markante filmregisseur Wes Anderson. Geen wonder dat het nu een van de meest geïnstagramde plekken is in Milaan.