15 november werd jaren geleden in het leven geroepen als Equal Pay Day: een dag om aandacht te vragen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Of dat nog nodig is anno 2022, vraag je je misschien af. Het antwoord is absoluut, want de loonkloof blijkt in het bedrijfsleven nog altijd even groot te zijn als twee jaar eerder.

Loonkloof nog altijd even groot

In het bedrijfsleven verdienen vrouwen nog altijd even weinig ten opzichte van mannen als twee jaar geleden, zo meldt het CBS. Het bureau doet tweejaarlijks onderzoek naar deze loonkloof. In het meest recente onderzoek worden de cijfers van 2018 en 2020 met elkaar vergeleken. En die zijn niet mals: vooral in het bedrijfsleven verdienen vrouwen nog even weinig als twee jaar daarvoor. Het gaat om 19% minder dan hun mannelijke collega's met dezelfde leeftijd, werkervaring en opleidingsniveau, wat neerkomt op zo'n 5 euro per uur.

Er is één bedrijfssoort waarin vrouwen net iets meer zijn gaan verdienen: dat zijn de overheidsbedrijven -al is dat bedrag ook niet om over naar huis te schrijven. Waar vrouwen bij overheidsinstanties in 2018 8% minder dan hun mannelijke collega's verdienden, is dit gat nu geslonken naar 6% -omgerekend zo'n 2 euro per uur.

Loonkloof bij leidinggevende functies

In overheidsinstanties krijgen vrouwelijke leidinggevenden sinds enkele jaren precies hetzelfde bedrag als een mannelijke leidinggevende zou verdienen. Daar kan het bedrijfsleven zich een voorbeeld aan nemen, want ook bij leidinggevenden is de loonkloof daar nog altijd flink aanwezig. In 2018 verdienden zij gemiddeld 7 euro per uur minder dan mannelijke leidinggevenden in hetzelfde bedrijf, in 2020 was dit 6 euro per uur minder. Aardig wat werk aan de winkel voor het bedrijfsleven dus. Op naar positievere cijfers voor 2022!