Gemiddeld kijken werkgevers maar zo'n 8,8 seconde naar een cv, veel tijd om indruk te maken heb je niet. Daarom is de manier waarop jij je cv opstelt heel belangrijk. Maar hoe maak je een cv? Dit zijn de allerbeste tips voor het maken van een cv.

Een cv maken

1. Op leeftijd

Leeftijd speelt een grote rol in het selectieproces. Wie van voor 1965 is wordt niet zo gemakkelijk uitgenodigd op gesprek als een 30-jarige. De cijfers spreken voor zich: 55-plussers ontvangen in verhouding tot andere leeftijdsgroepen de meeste WW uitkeringen. Een geboortedatum vermelden op het cv is niet altijd een goed idee.

2. Ontslag

Mocht je bij je vorige functie alle schepen achter je hebben verbrand, weet dan dat je toekomstige baas dat niet per se hoeft te weten. Zwijgen is goud, in dit geval. Let wel: er kan natuurlijk wel naar gevraagd worden, dus heb een antwoord klaar.

3. Van alle markten thuis

Kijk goed naar de vaardigheden die gevraagd worden in de vacature en neem ze letterlijk over. Werkgevers gebruiken steeds vaker een tracking systeem om de hoge stapel virtuele cv's door te spitten. Het woordje 'klantgericht' in plaats van 'klantenservice' kan soms net even het verschil maken. Kopieer natuurlijk alleen de skills die jij bezit.

Zo maak jij indruk tijdens een sollicitatiegesprek >

4. De blits maken

Je hebt minder dan 9 seconde de tijd om een goede indruk te maken met je cv. Het werkt in je voordeel als de jouwe kort, bondig en overzichtelijk is. Verhoog je kansen en zorg dat je cv a) in het oog springt en b) binnen een paar tellen uit te lezen valt. Kun je het functietechnisch gezien permitteren er een creatief sausje over je cv te gieten? Doen! Grote kans dat je toekomstige werkgever er dan iets langer naar kijkt.

5. Hyperlink

Een cv maken? Maak het de werkgever zo gemakkelijk mogelijk, en dus: hyperlink je mailadres en Linkedin-pagina. Zo gepiept, maar je steelt er mooi wel de show mee.

6. Eerste indruk

Bedenk goed wat je de afgelopen jaren hebt bereikt, waar je naartoe wil en vooral waarom het bedrijf jou moet aannemen voordat je je cv gaat opstellen. Wie deze antwoorden kort en bondig op papier zet, heeft waarschijnlijk binnenkort al een gesprek.

7. Referenties op verzoek

Kijk uit met dit zinnetje als je je cv opstelt. In het ergste geval kan de zin 'referenties op verzoek' doen vermoeden dat je deze eigenlijk helemaal niet achter hand hebt. Bedenk dat wanneer de toekomstige werkgever wil spitten in je werkverleden hij je heus wel een belletje geeft. Daarnaast is het ook verstandig om je referenties tijdig op de hoogte te stellen voordat ze plat gebeld worden met lastige vragen.

8. Het BSN nummer

Let op dat je niet je BSN-nummer vermeld. Met je cv plus persoonsnummer kan een fraudeur dus mooi op jouw naam aan een baan en zwart geld komen. En je staat toch even gek te kijken als er op jouw cv pardoes zoiets staat als acrobaat.

9. De ambitieuze perfectionist

Wanneer je een aantal goede eigenschappen wil opsommen, noem dan niet standaard dingen als ambitieus, perfectionistisch of team player, want: ja, dat doet iedereen al. Kies in plaats daarvan termen die echt iets over je zeggen en waardoor je met je kop boven het maaiveld uitsteekt. Eerlijkheid duurt ook hier het langst.

10. Speciale vaardigheden

In 2016 begrijpt iedereen dat jij Microsoft Word en Powerpoint onder de knie hebt. Laat ze achterwege. Richt je in plaats daarvan op vaardigheden die vereist zijn voor de functie en noem ook meteen een rits speciale vaardigheden die jij, en alleen jij, achter de hand hebt. Dat jij vloeiend Duits, Engels, Farsi, Koreaans en Russisch spreekt bijvoorbeeld. Kan best eens van pas komen op de werkvloer, maar gooit sowieso hoge ogen!

Hier vind je nog meer tips voor het maken van een cv. Wil je graag een voorbeeld cv, om zo te zien wat de opmaak is van een standaard cv? Google eens op 'voorbeeld cv', voorbeelden genoeg. Succes!