Heb jij een sollicitatiegesprek gehad en ben je aangenomen? Gefeliciteerd! Maar wanneer ga je een contract tekenen als je een nieuwe baan hebt? In ieder geval niet voordat je de belangrijkste dingen gecheckt hebt. Het is namelijk heel belangrijk om je ogen open te houden voordat je een arbeidsovereenkomst gaat tekenen. Daarom hierbij handige tips om op te letten voor je krabbel zet onder je contract.

Deze rake tips geven je meer gezag op de werkvloer >

Contract tekenen? Handige tips

Tip 1 - De periode

Ten eerste is het belangrijk om te kijken of je afspraken hebt gemaakt voor een onbepaalde of bepaalde werktijd voordat je een krabbel zet op het contract. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of het contract tussentijds opzegbaar is. Want als dit niet het geval is, en je het contract toch wil opzeggen, kan je werkgever dit weigeren of je zelfs dwingen het resterende loon te betalen als schadevergoeding.

Tip 2 - Proeftijd

Proeftijden zijn perioden waarin zowel werkgever als werknemer het contract kunnen opzeggen. Een handige tijd dus om te kijken of de baan echt bij je past. Een proefperiode is pas een mogelijkheid, bij contracten die langer (zullen) duren dan een halfjaar, anders mag een proefperiode wettelijk niet. Bij een half jaar tot twee jaar, mag de proeftijd maximaal één maand zijn. Vanaf twee jaar tot een vast contract, mag de proeftijd maximaal twéé. Als je al bij een werkgever werkt, maar je een nieuw contract krijgt mag er niet opnieuw een proeftijdsperiode ingevoerd worden.

5 tekenen dat je tegen een burn-out aanzit >

Tip 3 - Functieomschrijving

Ga je een contract tekenen voor je nieuwe baan? Check dan eerst of jouw functieomschrijving klopt. Het klinkt voor de hand liggend maar toch is het belangrijk dat de functie, die je zult innemen in het bedrijf, correct is omschreven in het contract. Deze omschrijving komt namelijk overeen met de feitelijke werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Het is belangrijk dat dit correct is, omdat aan de hand van de werkzaamheden die je doet het loon dat je krijgt bepaald wordt en omdat je zo ongewenste wijzigingen van je functie tegen te kunnen spreken.

Tip 4 - Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding, is een bepaling, waarin vermeldt staat dat je als werknemer niet zomaar mag overstappen naar een concurrent. Dit wordt gedaan, om bedrijfsgevoelige kennis te beschermen. Het beste kan je zo'n concurrentiebeding vermijden, of in ieder geval, zo klein mogelijk laten maken in het contract. Doe je dit niet, dan loop je het risico hoge boetes te krijgen, kan er een rechtszaak worden gestart en kun je misschien niet beginnen aan je nieuwe baan. Goed om over na te denken voor het tekenen van een contract.

Carrièreadvies vragen wordt een piece of cake met deze tips >

Tip 5 - Lees je CAO

Arbeidsovereenkomst tekenen? Check eerst de CAO. De regels, zoals bijvoorbeeld pauzetijden, vakantiedagen en overwerken, staan over het algemeen in je CAO. De afspraken die in de CAO staan zijn bindend, als je volgens de CAO recht hebt op een uur pauze per acht gewerkte uren, dan moet je werkgever dit uur pauze, wettelijk, geven. Als er iets in het contract staat dat niet overeenkomt met de CAO, dan is dit niet rechtsgeldig en kan hier (vaak) ook geen beroep op worden gedaan bij een arbeidsconflict. Let hier dus goed op!

Tip 6 - Vakantiedagen/verlof

De vakantie- en verlofdagen staan dus in de CAO vermeldt. Wettelijk heeft iedereen recht op vier weken verlof. Dit zijn twintig dagen op basis van een fulltime baan, bij parttime banen wordt dit naar ratio uitgerekend. Daarnaast kan het ook zo zijn, dit is terug te zien in de CAO van jouw branche, dat je meer verlofdagen krijgt. Belangrijk dus om te checken of het aantal vermelde verlofdagen op het contract overeenkomt met de CAO.

Tip 7 - Ziekte

Over maximaal twee ziektedagen, de eerste twee, kan het zijn dat je geen loon uitbetaald krijgt, wat loonvrije wachtdagen heet. Alle dagen erna moet je wel gewoon loon ontvangen. De hoeveelheid loon die je ontvangt tijdens ziekte verschilt, maar mag in ieder geval niet onder het minimumloon komen te liggen.

Tip 8 - Mondelinge afspraken

Zorg er het liefst voor dat mondelinge afspraken worden opgeschreven. Want, als je werkgever dingen zegt als 'natuurlijk kunnen we iets regelen omtrent je loon' of 'die promotie gaan we regelen voor je', maar er vervolgens niets meedoet, heb je niets om terug op te vallen, want de beloftes zijn tenslotte niet zwart op wit gezet. Het is daarom belangrijk om bij dit soort beloftes en afspraken, aan je werkgever te vragen of hij/zij ze op papier zet of in je contract zet

Meld je nu aan voor Harper's Bazaar Business Club voor maar €120 per jaar en krijg gedurende een jaar toegang tot 5 talks, ontvang elke maand een exclusieve business nieuwsbrief met interviews en tips van insiders, volg 2 e-courses naar keuze én breid je je netwerk flink uit met inspirerende, like-minded vrouwen.