Skip to Content

Eten op Sicilië? Wat je ook doet, ga naar deze goede restaurants

Bazaar's Sanne van Rij zakte deze zomer af naar Sicilië, en geeft je graag wat culinaire highlights mee.

Door
accomodatie casa lawa op sicilië met een heel goed restaurantpinterest
casa lawa, milo, catania, italy credit michela palermo for m le magazine de le monde

Eén van de grootste misvattingen over Sicilië? Dat het niet zo groot is! Wie het Mediterrane eiland in één vakantie wil zien, is zo een paar weken verder. Dat maakt dat er ontelbaar veel steengoede restaurants zijn, die eigenlijk niet te vangen zijn in één artikel. Toch geeft Bazaar's Sanne van Rij je graag een paar bijzondere culinaire highlights mee, zodat je (een beetje) weet waar je die reisroute op moet afstemmen.

1

Casa Lawa (Sant'Alfio)

instagramView full post on Instagram

Met stip op één: Casa Lawa! Technisch gezien geen restaurant, maar wel de plek waar ik het lekkerste gegeten en geslapen heb. Dit guesthouse is in 2021 opgezet door een Nederlands stel, en biedt een prachtig uitzicht op de Etna. Het huis werd aan de hand van lavastenen gebouwd in 1812, en heeft een gigantisch omringend landschap. Je kunt er langs de kersenbomen wandelen, of gewoon in totale stilte – afgezien van wat zingende vogels – een boek lezen op een van de loungeplekken.

Casa Lawa combineert een liefde voor eten, design en community, waardoor je als gast een intieme, persoonlijke ervaring beleeft. Zo zijn er maar twee slaapkamers, beide ingericht met prachtige, eclectische items (van een Jan Cremer-schilderij tot vintage mushroom lamp). Alles wat je eet komt uit de koker van culinair (vaak jong) talent: om de twee weken wipt er een nieuwe chef langs voor een residency. Soms bakken ze zuurdesem of andere treats voor het ontbijt, in de avond wordt de tafel volgezet met verrassende gerechten waar de liefde vanaf spat. De chefs krijgen alle ruimte om te koken op een manier die bij hen past, waardoor er nooit hetzelfde op tafel staat – creativiteit ten voeten uit. De gemarineerde olijven die ik hier at zitten nog steeds in m'n hoofd.

Idealiter slaap je er een paar dagen, zodat je alles kunt ervaren wat ze te bieden hebben (ze organiseren ook bezoeken aan wijnmakers en lokale markten, of hikes), maar je kunt ook alleen langsgaan voor ontbijt, lunch of avondeten. Dineren doe je vaak in family dinner-style, met gasten uit verschillende delen van de wereld. Ik heb me laten vertellen dat ze dit jaar hun eerste bruiloft organiseren, en ik ben nu al jaloers op de gasten.

2

Caffe Sicilia (Noto)

Wat je hoe dan ook op Sicilië wil proeven? Brioche met granita! Hét ontbijt van de doorgewinterde Siciliaan, en daardoor in een hoop koffiezaken te krijgen. Granita is een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers, en heeft wat weg van ijs en sorbet. Maar! Het is zeker niet hetzelfde. De structuur is vaak korreliger (al is de textuur op elk deel van het eiland anders), en het kan zonder ijsmachine worden gemaakt. Mijn favoriete smaken waren amandel en pistache, maar op het menu vind je ook vaak versies met chocola, citroen en aardbei.

Een van de beste granita-spots van het eiland is Caffe Sicilia in Noto. Deze zaak mag inmiddels Netflixberoemd genoemd worden, omdat ze in 2018 in een aflevering van Chef's Table zaten. Niet alleen hun granita is het proberen waard – bestel ook zeker hun cannoli en cassata, twee andere Siciliaanse specialiteiten.

Hoewel je zoetigheden op talloze plekken kunt scoren, wil ik in het bijzonder nog twee andere zaken aanraden: Pasticceria Savia in Cantania, en Bam Bar in Taormina (alleen voor granita).

3

Ai Lumi en Cantina Siciliana (Trapani)

de beste restaurants van sicilië
Privébeeld auteur

Ik heb heel wat pasta's op Sicilië verslonden, maar nergens waren ze zo lekker als bij Ai Lumi in Trapani. Vooral de Busiate al pesto Trapanese, een lokale specialiteit, was hier steengoed. Een pasta met pesto klinkt misschien niet bijzonder, maar was dat in dit geval wél. Dat komt deels door de diepe smaak van de Trapanese-pesto, die onder meer met tomaten, amandelen en basilicum wordt gemaakt.

Als je dan toch in Trapani bent, ga dan ook even langs bij Cantina Siciliana, waar authentieke gerechten hoogtij vieren. De zaak ziet er misschien een beetje shady uit, maar alles wordt via het slow food-principe bereidt. Ik vond elk gerecht lekker, maar de Cuscusu alla Trapanese (viscouscous), een lokale specialiteit, is me vooral bijgebleven. Nog nooit zo'n lekkere garnalenbouillon op.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Ristorante Manna Noto (Noto)

de beste restaurants op sicilië
Manna Noto

Nog zo'n aanrader in Noto: Ristorante Manna Noto. Deze zaak viel al op toen ze nog in het centrum van het eens zo slaperige Noto gehuisvest was (waar The White Lotus absoluut verandering in heeft gebracht), en zit nu op een nóg mooiere locatie. Op de romantische binnenplaats van het Baglio Siciliamo Country House, om precies te zijn, een mooi landhuis tussen het groen.

Voor veel mensen vormt Manna Noto het culinaire hoogtepunt van hun vakantie, en voor mij was het ook een van de betere service- en eetervaringen. De gerechten, die variëren van een groene tortelli tot toast met gemarineerde octopus, waren allemaal even lekker en vers. Reserveer tijdig, want een 'hidden gem' is dit inmiddels niet meer.

5

Ke Palle (Palermo)

Hoewel je in Palermo heel veel goede restaurants hebt, is de streetfoodcultuur net zo interessant (al dan niet interessanter). De hoofdstad van het eiland is dé plek om arancini (gevulde, gefrituurde rijstballetjes) en panelle (een gefrituurde kikkererwtenslice) te proeven. Dit kan op heel veel plekken in de stad, maar Ke Palle is een instituut. Opslaan, dus.

Blus de snack af met een glas wijn bij dal Barone, misschien wel de leukste bar van de stad, of overweeg nog een hapje te eten bij Scolapasta, Le Angeliche of het authentieke Trattoria Al Vecchio Club Rosanero.

6

Planeta Sciaranuova (Castiglione di Sicilia)

de beste restaurants op sicilië
Privébeeld auteur

Je kunt Sicilië eigenlijk niet verlaten zonder een wijnproeverij – met bijbehorende lokale lekkernijen – te doen. Planeta Sciaranuova is zo'n plek die alles mee heeft, van de adembenemende locatie tot de smaak van de wijnen. Ook de gerechtjes, variërend van caponata tot het lekkerste gehaktballetje op aard, waren geweldig. Ik vond dit een van de leukste ervaringen van mijn reis, deels door de bevlogen gids. Fun fact: een scène uit The White Lotus is hier opgenomen! Planeta heeft overigens meerdere locaties, verspreid over alle hoeken van het eiland.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Radici Accursio

Radici Accursio, het casual broertje van Accursio Ristorante, is het omrijden waard. Deze zaak in Modica serveert Siciliaanse gerechten met een moderne twist, stuk voor stuk gemaakt door een van de bekendste chefs van het eiland (Accursio Craparo, mocht je het willen weten). Op het menu staat bijvoorbeeld de bekende pasta con le sarde, gefrituurde vis en gebakken aubergine met tonijn bottarga (het gedroogde en gezouten kuit van de vis).

Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Eten en drinken

vrouw gele jas

Wat te doen met Pasen 2024?

amsterdam street with small shops and cafes, holland, netherlands

Nieuwe restaurants Amsterdam: reserveer hier

gedekte tafel met bloemen taart croissants

Pasen 2024: bestel hier jouw paasbrunch aan huis

restaurant joann in enschede interieur

10 restaurants in Enschede waar je wilt eten

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder