Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met House of Suntory. Geen 18, geen alcohol.

In juni reisde Miluska van 't Lam af naar Londen om het honderdjarig bestaan van het Japanse drankenmerk House of Suntory te vieren. Een feestelijke aangelegenheid waar onze hoofdredacteur tot in de vroege uurtjes danste met onder meer acteur Keanu Reeves. En alsof dat nog niet genoeg was, vond afgelopen maandag de afsluiting van het jubileum plaats bij Taiko, Amsterdam. Digital Editor Stephanie Buisman was van de partij en kreeg een inkijkje in de geheimen die schuilgaan achter het distilleren van het Japanse levenswater.

Een intiem diner bij het bekroonde Taiko

Na een bijzondere private tasting, waar ik niet alleen twee limited edition whisky's (Yamazaki 18 Mizunara & Hakushu 18 Peated Malt) mocht proeven, maar ook alles te horen kreeg over de kunst van het Japanse distilleren, was het tijd voor een intiem diner bij Taiko — het bekroonde, op de Aziatische keuken geïnspireerde restaurant van Schilo van Coevorden. Een selectief groepje gasten, bestaande uit journalisten, chef-koks en spirit-liefhebbers, nam plaats voor een onvergetelijk, watertandend vijfgangendiner ínclusief bijpassende whisky's.

Iedere whisky werd op enthousiaste wijze ingeleid door Brand Ambassador Laura Brady. Van een whisky geserveerd op een handgesneden ijsbol, die we zelf mochten maken, tot een whisky highball die op champagne leek — talloze smaakpaletten passeerden de revue. En met als kers op de taart kregen we de limited edition whisky Hibiki voorgeschoteld. Een subtiele en verfijnde blend van House of Suntory's drie belangrijkste distilleerderijen: Hakushu, Chita en Yamazaki. Ten slotte werden we meegesleept in vier korte films die de verschillende tijdperken van 100 jaar House of Suntory vertegenwoordigen.

diner taiko house of suntory
House of Suntory
House of Suntory jubileum bij Taiko

Pionier op het gebied van Japanse whisky

House of Suntory staat bekend als pionier op het gebied van Japanse whisky. Niet alleen vanwege hun master blenders, maar ook om de kunst van het blenden. In 1923 zette Shinjiro Torii de allereerste Japanse maltwhiskydistilleerderij op in Yamakazi. Zoon Keizo Saji bouwde het imperium vervolgens verder op door onder meer een distilleerderij in Chita en Hakushu te openen. Inmiddels zijn ze vele generaties verder, maar nog altijd streeft het drankenmerk ernaar om de Japanse levensfilosofie en eeuwenoude tradities over te brengen. Naast de geheime recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven, zijn dit namelijk zaken die altijd bewaard moeten blijven.

Proef de exclusieve jubileumwhisky's

Smaakt onze avond in Taiko (letterlijk) naar meer? Dan brengen we goed nieuws. Ter ere van 100 jaar vakmanschap, of zoals de Japanners het zo mooi zouden zeggen: Monozukuri, heeft House of Suntory drie verschillende limited edition whisky's uitgebracht: Yamazaki, Hakushu & Hibiki. Je kunt deze bijzondere dranken onder meer proeven bij Taiko. Liever een limited edition kopen? Dat kan bij speciale slijterijen zoals Ton Overmars in Amsterdam.

limited edition whisky house of suntory
House of Suntory
Hakushu 18 peated malt, Yamazaki 18 Mizunara en Hibiki 100 jaar limited edition


Miniserie Suntory Anniversary Tribute

Meer weten over het illustere verleden, heden en de toekomst van House of Suntory? Zet Suntory Anniversary Tribute dan maar snel op je watchlist. Twintig jaar na het filmen van Lost in Translation is Sofia Coppola teruggekeerd naar Japan om de miniserie te maken. Met de getalenteerde Keanu Reeves in de hoofdrol, vertelt Suntory Anniversary Tribute het verhaal van het drankenmerk in de afgelopen honderd jaar. De indrukwekkende miniserie debuteerde tijdens het Suntory Time 100th Anniversary Global Premiere-event in New York en is nu ook te zien via YouTube. Kanpai!

youtubeView full post on Youtube