Op TikTok en Instagram uitten steeds meer vrouwen hun wantrouwen over de anticonceptiepil. Die extra hormonen willen ze niet, en de (volgens hen) bijbehorende moodswings, mentale klachten en gewichtstoename? Nee bedankt. Valt natuurlijk veel voor te zeggen sinds de pil in 1962 geïntroduceerd werd in Nederland is het bijwerkingenlijstje van de pil er niet bepaald kleiner op geworden maar zomaar over gaan op 'natuurlijke anticonceptie' in de vorm van temperatuurmeters en apps? Dat brengt ook de nodige risico's mee.

Hoe doe je dat, ouder worden? Bazaars columnist Fen Verstappen over testosteron, libido en overgangsklachten >

Waarom de anti-pil beweging op TikTok en Instagram wat nuance nodig heeft

Een aantal weken geleden meldde de NOS dat abortusklinieken vaker jonge vrouwen zien die anticonceptie wantrouwen. 'Het gaat dan bijvoorbeeld om meiden die nog geen kind willen, via een app bijhouden wanneer ze vruchtbaar zijn en verder geen andere vorm van anticonceptie gebruiken. En dan gaat het weleens mis', legt voorzitter Raïna Brethouwer van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) uit.

De populariteit van de natuurlijke vorm van anticonceptie is het gevolg van het negatieve imago dat de anticonceptiepil via TikTok en Instagram heeft gekregen door micro influencers die hun volgers overtuigen liever vandaag dan morgen te stoppen met de pil. Hashtags als natuurlijke anticonceptie, hormonale anticonceptie en neutrale anticonceptie zijn trending en leveren alleen maar meer reacties op van jonge vrouwen die het eens zijn met deze methode.

Hormonenfobie of autonomie?

Een 'hormonenfobie' noemt de NVGA het, maar ergens is het ook een signaal dat vrouwen beter weten wat ze willen voor hun lijf. Een goed teken, zegt gynaecoloog bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) Yadira Roggeveen. 'Het bijwerkingenprofiel van de pil is door de jaren heen niet veel veranderd. De wens van vrouwen om goed en precies geïnformeerd te zijn, is dat wel. Vrouwen willen weten wat ze in hun lichaam stoppen en denken na over wat ze zelf willen, en daar is niets verkeerds aan.'

Dat er veel meer informatie beschikbaar is dan vroeger, versterkt de wil van vrouwen om precies te weten wat ze innemen. 'Vroeger kreeg je een folder bij de dokter en daar was de kous mee af. Nu heb je TikTok, Instagram, podcasts en het internet om jezelf van informatie te voorzien. Maar niet alle informatie die je kunt vinden over menstruatie en wanneer je vruchtbaar bent klopt. En: net als dat een arts geen algemene uitspraak kan doen over iedereen die de pil neemt, kan een influencer via TikTok dat natuurlijk ook niet.' legt Yadira uit. Haar advies? Neem niet zomaar alles aan wat je hoort of ziet en kijk waar jij en je lichaam behoefte aan hebben.

Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet

Als het om anticonceptie gaat, is persoonlijke afstemming cruciaal. Misschien heb je verhoogde tromboseneiging en mag je de pil uit medische overweging niet slikken, of misschien heb je juist baat bij het regelen van de cyclus met de pil omdat je last hebt van depressieve klachten tijdens de premenstruele fase of pijn bij endometriose. De truc is om een persoonlijke afweging te maken, gebaseerd op betrouwbare informatie. Of zoals ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld adviseerde aan ouders in haar opiniestuk voor de Volkskrant: 'Ga rustig en open het gesprek met uw dochters en zonen aan, en zorg dat ze baas worden over betrouwbare informatie.'

Baas over betrouwbare informatie* dus, maar wel graag in een moderner jasje dan de folder bij de dokter, want die ziet de jeugd van tegenwoordig al lang niet meer liggen.

*Op degynaecoloog.nl, thuisarts.nl en rutgers.nl vind je goede informatie afkomstig van artsen.