Ben je ontevreden over de contouren van je nek en overweeg je daarom een halslift? Zet dan een aantal dingen voor jezelf op een rij voordat je onder het mes gaat. Welk soort halslift past bijvoorbeeld het beste bij jouw wensen? Met welke gevaren moet je rekening houden als je een halslift ondergaat? En ook niet onbelangrijk: welke kosten komen eigenlijk kijken bij een halslift? Harper’s Bazaar stelde jouw meest brandende vragen aan een plastisch chirurg, zodat jij een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van Harper's Bazaar hebben we absoluut niet het streven om het aangaan van een halslift te stimuleren.

Waarom een halslift?

Met de jaren gaat alles wat meer hangen, ook je hals. Dit komt deels doordat de huid zelf lakser wordt en deels doordat je volume verliest in je nek. Het gevolg is dat de contouren van je hals uitzakken, wat leidt tot een zogenaamde kalkoennek.

Veroudering is niet de enige boosdoener, want ook jonge mensen kunnen kampen met een slappe hals en een vervaagde kaaklijn. Bij hen komt dit vaak door veel overtollig vet in de hals. In beide gevallen kan een halslift de uitkomst bieden, maar de ene halslift is de andere niet. Het is dan ook belangrijk dat je zelf weet welke techniek het beste aansluit bij jouw wensen.

Halsliposculptuur

'Als je vet uit de hals wilt verwijderen, kun je dit doen met liposuctie,' vertelt prof. dr. Dietmar Ulrich, plastisch chirurg bij Velthuis kliniek en hoogleraar aan het Radboudumc. ‘Dit is verreweg de makkelijkste behandeling. Het geeft betrouwbare resultaten en gebeurt onder lokale anesthesie.’ Hierdoor is het een kortere en goedkopere ingreep met een kleinere kans op complicaties.

Halsliposculptuur ervaringen

Veel patiënten zien op tegen de behandeling van een halsliposculptuur. Toch zijn veel mensen blij verrast, omdat de behandeling relatief kort is en weinig pijnklachten geeft. De resultaten zijn vrij snel zichtbaar en worden steeds optimaler. Daarnaast is de behandeling vrij permanent, waardoor het niet zo is dat je na een paar maanden weer een zogenaamde kalkoennek hebt.

Directe halslift

'Als de huid zelf echt te laks is, kun je beter kiezen voor een directe halslift,' vertelt Ulrich. 'Hierbij worden sneetjes onder de kin gemaakt en wordt de overtollige huid weggesneden. Bij deze ingreep is het belangrijk dat de patiënt wel wat rimpels heeft die het litteken kunnen verbergen. Heb je dit niet, dan is er een grote kans dat het litteken toch zichtbaar blijft.'

Kaak- en halslift

‘Als je weinig of geen rimpels hebt in je hals, kun je beter kiezen voor een gecombineerde face-, kaak- en halslift,’ legt Ulrich uit. 'Hierbij worden twee kleine sneetjes voor en achter het oor gemaakt. De littekens die hierbij ontstaan zijn veel minder opvallend dan bij een directe halslift.

Deze ingreep is hierdoor vaak beter geschikt voor mensen van middelbare leeftijd.' Bij deze operatie wordt niet alleen de huid maar ook de onderliggende halsspier strakgetrokken. Dit zorgt voor een duurzamer eindresultaat. Ook geïnteresseerd in facelifts? Lees dan in dit artikel alles wat je wil weten over facelifts.

Halslift kosten

‘Een liposuctie behandeling kost 1.500 euro,' vertelt Ulrich. 'De prijs van een directe halslift is daarentegen 3.750 en een gecombineerde hals- en facelift kan oplopen tot 8.500 euro.' De kosten van de uitgebreidere halslifts zijn prijziger, omdat de operaties langer duren en onder algehele narcose of sedatie plaatsvinden.

Gevaren halslift

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een halslift mislukt, toch is die kans erg klein. De gevaren van een halslift zijn dan ook te overzien volgens Ulrich. 'Elke operatie gaat gepaard met een kans op complicaties,' vertelt Ulrich. 'Zo kan het gebied van de operatie altijd infecteren en bloeden. Gelukkig is de kans hierop heel klein, minder dan 1%.' Maar wanneer moet je dan aan de bel trekken? Volgens Ulrich is het verstandig om een arts te raadplegen als je toenemende pijn, roodheid, of zwelling in het operatiegebied bemerkt

Halslift beste chirurg

Natuurlijk wil je door een goede chirurg worden geholpen, daarom is het belangrijk dat je de juiste arts uitkiest. Zorg er altijd voor dat het een BIG-geregistreerde arts is en zoek ook naar halslift ervaringen van anderen. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de arts en dat je een behandeling kiest die bij jou past.

Halslift herstel tips

‘Je kunt bij een halscorrectie eigenlijk pas spreken van het echte eindresultaat na drie tot negen maanden,’ vertelt Ulrich. In de tussentijd zijn er gelukkig wel veel dingen die je zelf kunt doen om je herstel te bespoedigen. Allereerst is het volgens Ulrich belangrijk om voor de operatie te stoppen met roken. Roken verhindert namelijk wondgenezing en dat is niet bepaald bevorderlijk voor het herstel na een halslift.

‘Na een liposuctie behandeling moet je voor een week een soort kraag om die druk uitoefent op je hals,’ vertelt Ulrich. ‘Dit zorgt voor een mooier eindresultaat.’ Voor de andere soorten halscorrecties heeft Ulrich weer andere tips. Zo zijn er speciale massagetechnieken waarmee je het trekkende gevoel na een halslift kunt verlichten. Worden je littekens rood? Vraag in dat geval aan je behandelaar of deze siliconen sheets kan voorschrijven om verdikte littekens te voorkomen.

Halslift voor en na

Nog geen duidelijk beeld van de verschillende soorten halslifts? Vraag dan aan je behandelaar of deze nog wat voor en na foto's met je kan delen. Zo kun je de ingrepen net iets beter vergelijken. Ook op de website van Velthuis kliniek kun je alvast een voorproefje vinden van een aantal halscorrecties.

Halslift zonder operatie

Ben je bang om onder het mes te gaan en ben je benieuwd of er alternatieven zijn met hetzelfde resultaat? 'Naar mijn weten is het niet mogelijk om zonder operatie het resultaat van een halslift na te bootsen,' vertelt Ulrich. 'Er is in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs voor alternatieve massagetechnieken of schoonheidsbehandelingen.' Bij subtiele rimpels is het wel mogelijk om met fillers je hals wat strakker te maken.

Meer weten over fillers? Lees dan ook onze andere artikelen over fillers, lip fillers, traangoot fillers, kin fillers, kaaklijn fillers en hyaluronzuur fillers. Ook geïnteresseerd in andere cosmetische ingrepen? Lees dan ook onze artikelen over neuscorrecties, kincorrecties en ooglidcorrecties.

Et voilà, dat was dan de Harper’s Bazaar halslift spoedcursus. Laat het even inzinken en neem vooral de tijd voor een weloverwogen keuze. Want of je nou kiest voor een halslift of toch niet, elke keuze is goed zolang JIJ je er prettig bij voelt.

Prof. dr. Dietmar Ulrich is werkzaam als plastisch chirurg en hoogleraar bij het Radboudumc en hij is tevens werkzaam bij Velthuis kliniek.