'Hoe kan het toch dat jij single bent?', 'Je moet niet te kritisch zijn, hé?', 'Het wordt tijd dat jij op een datingapp gaat.', 'Begin je je al zorgen te maken?' In de vijf jaar dat ik single ben, heb ik heel wat naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Onbedoelde adviezen en ondoordachte vragen die soms leidden tot ongemakkelijke situaties. Ik schreef er een column over voor een bekende Nederlandse krant. Na de vele reacties die daarop volgden wist ik: ik ben niet de enige.

Lees ook: Single bell rock: waarom vrijgezel zijn met kerst een zegen is.

Waarom zou je je schamen als je single bent?

Steffi Posthumus, journalist voor Het Parool, introduceerde in 2019 de term 'singleschaamte'. Kennelijk mag je niet mislukken in de liefde en moet je je schamen als je vrijgezel bent. In Amerika kun je zelfs een cursus volgen om van single shaming af te komen. Ook wanneer ik Google op 'liefdescoach' kom ik pagina's vol Nederlandse oefenmeesters tegen die staan te springen om je te helpen aan die 'ene speciale persoon in je leven'. Maar waarom zou je je in vredesnaam schamen?

Een relatie is de norm in Nederland

Onze maatschappij is ingericht op een tweepersoonshuishouden. Woon je samen? Dan ontvang je belastingvoordeel. Wil je een huis kopen? Doe dit dan vooral met een partner, want dan krijg je een hogere hypotheek. Ben je getrouwd? Dan kun je je voordeel halen uit het Nederlands erfrecht. Kortom, een relatie is de norm in ons land. De overtuiging van de gemiddelde Nederlander is daarom logischerwijze dat je een relatie hoort te hebben. Heeft iemand die niet? Tsja, dan moet er wel iets mis met diegene zijn. En ik durf te wedden dat men daar in het buitenland niet heel anders over denkt.

Jennifer Aniston wordt al haar hele leven bekritiseerd

Iemand die al haar hele leven wordt bekritiseerd om haar singlestatus is Jennifer Aniston. De breuk tussen de actrice en Brad Pitt haalde in 2005 meer krantenkoppen dan hun bruiloft destijds deed in 2000. Na de bekendmaking van Pitt zijn nieuwe relatie met Angelina Jolie, werd de voormalige Friends-ster afgeschilderd als het slachtoffer — als een zielige, alleenstaande vrouw.

Hetzelfde gebeurde in 2015, toen Aniston en Justin Theroux uit elkaar gingen. Wederom smulde de roddelpers van haar breuk. Een bekend Amerikaans roddelblad plaatste haar zelfs op de cover met als titel DUMPED. Anderen trokken haar vruchtbaarheid in twijfel. En dat ging Aniston niet in de koude kleren zitten. In een open brief aan Huffington Post schreef zij in 2016: 'We zijn compleet met of zonder partner. Met of zonder kind. Niemand heeft het recht om daarover te oordelen.'

'Ongetrouwde, kinderloze vrouwen zijn het gelukkigst'

Ik ben het volledig met Aniston eens. In mijn ogen is deze vrouw juist een rolmodel. Iemand die haar dromen achterna jaagt, haar eigen weg gaat en zich door niemand laat inhalen. De stereotypering van 'oude vrijster' wordt daarnaast volledig tegengesproken door wetenschappelijk onderzoek. Volgens Business Insider zijn single vrouwen zonder kinderen gelukkiger dan ooit. Ook professor Paul Dolan van de London School of Economics bevestigt: 'Ongetrouwde, kinderloze vrouwen zijn de gelukkigste mensen op aarde.'

Vrijgezel zijn is niet zielig

We leven in een tijd waarin er gelukkig genoeg vrouwen zijn die ons laten zien dat single zijn niet zielig is. Neem actrice Charlize Theron, die in The Drew Barrymore Show onthulde: 'Een man moet wel heel speciaal zijn om mijn aandacht te krijgen.' Of denk aan de inspirerende actrice Tracee Ellis Ross die haar geluk dankt aan de vriendinnen om haar heen. Natuurlijk mag je dromen van een prins op het witte paard, maar schaam je alsjeblieft niet voor je singlestatus. Single zijn is een krachtige, geldige staat. En hoe meer we dat gaam uitspreken, hoe dichter we misschien bij de acceptatie ervan komen.