Overweeg je om een injectable behandeling te ondergaan? Dan ben je waarschijnlijk al geconfronteerd met het beruchte ‘fillers of botox’-dilemma. Beiden doen iets tegen veroudering, maar dat betekent niet dat allebei de injectables even geschikt zijn voor jouw beautywensen. Harper’s Bazaar zet samen met cosmetisch arts KNMG Tom Decates de vijf belangrijkste verschillen tussen botox en fillers op een rij. Van de complicaties tot de kosten, met deze spoedcursus kies je gemakkelijk tussen botox, fillers of misschien wel (geen van) beiden.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van Harper's Bazaar hebben we absoluut niet het streven om het nemen van botox of fillers te stimuleren.

Wat is botox?

Zowel botox als fillers zijn injectables, maar de materialen in de spuit verschillen. ‘Botox is eigenlijk een merknaam,’ vertelt Tom Decates, cosmetisch arts KNMG en wetenschapper aan het Erasmus MC. ‘De werkzame stof is botulinetoxine A, een spierontspanner.’ En laten spieren nou juist de voornaamste boosdoeners zijn wanneer het gaat om rimpelvorming.

Je aangezichtsspieren trekken eigenlijk continu aan je huid, waardoor er op den duur plooien ontstaan. Een spuit met botox ontspant deze spieren tijdelijk, waardoor de plooien minder zichtbaar worden en je kunt genieten van een strakkere visage.

Wat zijn fillers?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, wordt er bij fillerbehandelingen extra volume in het gezicht gespoten. De huid komt hierdoor op spanning te staan waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden. ‘95% van de fillers bevatten hyaluronzuur,’ vertelt Decates. Verder zijn er ook fillers van calcium hydroxyapatiet en polymelkzuur. Deze materialen vullen niet alleen, maar stimuleren ook de huid om extra collageen aan te maken. Hier lees je meer over de verschillende soorten fillers.

Botox of fillers?

Afhankelijk van je doel kun je de vraag beantwoorden of je voor botox of fillers wilt gaan. Als je je nog niet verdiept hebt in de werking, kan het lastig zijn om te bepalen welk product je nodig hebt. Voor de vraag: wat is beter fillers of botox? is dan ook geen eenduidig antwoord omdat het per persoon verschilt. Het hangt er net vanaf wat je doel is en ook waar je fillers of botox voor wilt gebruiken. Het verschil tussen fillers en botox zetten we voor je op een rij:

Verschil fillers botox 1: de werking

Wil je dus graag van je rimpels en fijne lijntjes af? Dan kunnen zowel botox als fillers je de uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld de beruchte fronsrimpel. ‘Bij een diepe groeven in het voorhoofd pakt botox de oorzaak aan, namelijk de spier,’ legt Decates uit. ‘Je kunt ook een filler in de groeve spuiten. Dat is dan symptoombestrijding.’

Verschil fillers botox 2: behandelgebieden

Toch kun je botox en fillers niet zomaar voor elkaar uitwisselen. In bepaalde regio’s werkt botox beter dan een filler en in andere gebieden geldt weer het omgekeerde. Op plekken waar de groeves in de huid worden veroorzaakt door rimpels en spieraanspanning kun je volgens Decates beter kiezen voor botox. Denk hierbij aan het voorhoofd met de fronsrimpels en de kraaienpoten naast de ogen.

‘Voor de lippen, kin, kaaklijn, slapen en jukbeenderen gebruik je voornamelijk fillers,’ legt Decates uit. Met de jaren verlies je volume in deze gebieden. Hierdoor zakt de vorm van je gezicht uit en ontstaan er fijne lijnen. Door met fillers volume in deze gebieden bij te spuiten kun je contouren herstellen om zo weer een jeugdige uitstraling te creëren. In deze gebieden is spierverslapping door botox dus minder behulpzaam.

Verschil fillers botox 3: duurzaamheid

Nog een belangrijk verschil tussen botox en fillers is de duur van het effect. ‘Van een botoxbehandeling kun je ongeveer drie tot maximaal zes maanden plezier hebben,’ vertelt Decates. ‘Fillers blijven gemiddeld zes maanden zitten afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Van een C-merk heb je korter profijt dan van een A-merk.’ Over het algemeen zal een fillerbehandeling dus net iets langer zichtbaar blijven dan een botoxbehandeling.

Verschil fillers botox 4: complicaties

Een injectable behandeling blijft een medische ingreep, waardoor je altijd een klein risico loopt op complicaties. ‘Bij fillers spuit je lichaamsvreemd materiaal in en daar reageert je afweer op,’ vertelt Decates. ‘Dat is de eerste dagen normaal, maar na weken of maanden kan er sprake zijn van een ontsteking.’ Een ernstigere complicatie kan ontstaan wanneer een filler in een bloedvat wordt gespoten. Als de filler niet op tijd wordt verwijderd, dan kan een deel van de huid afsterven. ‘Tekenen hiervan zijn blijvende, toenemende pijn, roodheid en soms blaasjes die kunnen lijken op een koortslip,’ aldus Decates.

‘Vergeleken met fillers, kan er bij een botoxbehandeling minder fout gaat,’ legt Decates uit. Het ergste wat er kan gebeuren bij fillers, is dat een spier te erg verslapt wordt. Die spieren zitten namelijk niet voor spek en bonen in je gezicht. Te veel botox kan onder andere leiden tot uitzakking van gezichtsdelen, opzwelling van de oogleden en problemen met spraak en eten. Als dit gebeurt, is het helaas een kwestie van wachten totdat de botox uitwerkt.

Verschil fillers botox 5: kosten

Ook de prijzen van botox- en een fillerbehandelingen kunnen wat uiteenlopen. ‘De startprijs voor een botoxbehandeling in één zone is, bij mij, 225 euro,’ vertelt Decates. ‘Wat betreft fillers, kost bij mij een 1 milliliter hyaluronzuur filler 550 euro.’ Grote kans dat je dus bij een fillerbehandeling iets meer kwijt bent.

Alternatieven voor botox of fillers

Eén ding wat fillers en botox wel gemeen hebben: voor allebei is een spuit of canule nodig. Heb je liever een behandeling zonder naald? Niet getreurd, want ook met peelings, laserbehandelingen, of gewoon een gedegen huidverzorgingsroutine kun je mooi au naturel oud worden. Overweeg je toch een injectable behandelingen? Lees dan ook onze andere artikelen over fillers, lipfillers, traangootfillers, kinfillers en kaaklijnfillers.

Et voilà, dat was dan de Harper’s Bazaar injectable spoedcursus. Laat het even inzinken en neem vooral de tijd voor een weloverwogen keuze. Want of je nou kiest voor een injectable of toch niet, elke keuze is goed zolang JIJ je er prettig bij voelt.

Dr. Tom Decates is cosmetisch arts KNMG in Amsterdam (www.drdecates.com) en wetenschapper aan het Erasmus MC in Rotterdam. Tom Decates is recent gepromoveerd op complicaties na fillerbehandelingen aan de Erasmus Universiteit.