Naast Internationale Vrouwendag is er nog een belangrijke datum in maart: 17 maart oftewel de Tweede Kamerverkiezingen. Door mijn werk in de internationale diplomatie realiseer ik me dat er een sterke link is tussen Internationale Vrouwendag en de verkiezingen.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 is het zover: iedereen van 18 jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit, mag zijn (of haar!) stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Samen met de Eerste kamer vertegenwoordigt de Tweede Kamer de Nederlandse kiezer en weerspiegelt zo de maatschappij.

Als jonge vrouw met een niet-westerse migratieachtergrond zie ik mezelf te weinig weerspiegeld

Maar hoe zit het met die maatschappelijke weerspiegeling als je naar de bevolkingssamenstelling van Nederland kijkt? Niet best. Als jonge vrouw met een niet-westerse migratieachtergrond zie ik mezelf te weinig weerspiegeld in de politieke vertegenwoordiging en ik ben niet de enige.

‘Er zijn meer vrouwen nodig in de politiek’, ik ben niet de eerste die het zegt. Het lijkt een breed gesteund standpunt te zijn, we raken er niet over uitgepraat. Alleen mist dat standpunt nog steeds handen en voeten. Zodra er een vrouw als staatshoofd of regeringsleider wordt gekozen, ergens in de wereld, is dat meteen wereldnieuws. En ook in de wereld van internationale betrekkingen zit ik vaak om de tafel met vooral mannelijke collega’s.

In het meest recente Global Gender Gap Report van het World Economic Forum lees ik dat als we in dit tempo doorgaan, het nog een jaar of 99 zal duren voordat we gendergelijkheid bereiken in de wereld. En stond Nederland in 2006 nog op nummer 12, in 2020 zijn we afgedaald naar de 38e plaats van de 153 landen, qua gelijkheid. Een van de redenen voor deze daling is de lage score van Nederland op gendergelijke politieke vertegenwoordiging.

Kortom: een dag als Internationale Vrouwendag is nog steeds hard nodig. Omdat we dan niet alleen stilstaan bij de economische, sociale en politieke prestaties van vrouwen, maar ook omdat het een wake-up call is voor al het werk dat nog moet worden verricht om gendergelijkheid te bereiken.

De pandemie versterkt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

De pandemie versterkt die ongelijkheid ook nog eens. Internationaal moeten miljoenen kinderen thuisblijven door het sluiten van de school, waardoor het aantal schoolverlaters -met name meisjes en vrouwen- toeneemt. Zij draaien immers meestal op voor onbetaald werk als mantelzorg en huishoudelijke taken. Economisch worden vrouwen dus zwaarder geraakt, maar ook letterlijk. Doordat veel vrouwen aan de frontlinie werken, worden ze vaker blootgesteld aan het virus.

Het goede nieuws: elke crisis is een kans. Door juist nu te investeren in politiek empowerment van vrouwen, kunnen we efficiënter uitdagingen aangaan. Door verschillende geluiden en talenten mee te nemen in de besluitvorming, zullen er innovatieve oplossingen en kansen volgen.

Meer vrouwen in de politiek is niet alleen rechtvaardiger, het draagt ook bij aan een welvarende, vreedzame samenleving. Vrouwen zullen beter gehoord worden in de maatschappij, wat tot nieuwe (politieke) perspectieven en ideeën zal leiden, en tot een stabieler beleid dat meer aansluit bij de behoeften en voorkeuren van vrouwen. Dat is essentieel, zeker als je kijkt naar de impact van de pandemie op deze groep.

Seeing is believing!

Ik ben ervan overtuigd dat ook het vertrouwen in de politiek zal toenemen. Door meer vrouwelijke politici als rolmodel zullen jonge vrouwen eerder gemotiveerd zijn om zelf de politiek in te gaan: seeing is believing.

Initiatieven van de overheid alleen zijn niet voldoende, als het om vrouwen in de politiek gaat. Het is ook aan ons, de kiezers, om onze stem te laten horen. Hopelijk grijpen met name jongeren die kans met beide handen aan. Hopelijk wordt er meer gestemd op vrouwelijke politici, van welke partij dan ook. We zijn er nog lang niet. Juist nu hebben we meer vrouwen in de politiek nodig! Dit is onze kans: let’s practice what we preach.

Alles weten over hoe je kunt stemmen? Deze Instagram-accounts kunnen je helpen bij je keuze: @checkjestem, @stemopeenvrouw en @studentenstemwijzer. Of lees hier hoe je slim stemt op een vrouw >

Marianna is de dochter van Armeense ouders, geboren in Georgië, opgegroeid in Nederland. Na haar studie Rechten in Amsterdam heeft Marianna in 2017 Nederland verruild voor de stad Parijs, voor een baan in de wereld van internationale diplomatie. Naast haar interesse in maatschappelijke onderwerpen, heeft ze een passie voor taal en cultuur, de muziek van Aznavour, het ontdekken van nieuwe hotspots en verdwaalt ze graag in de meest inspirerende musea van Parijs.

Bazaars Spring Picks

dolce  gabbana eau de parfum
Dolce & Gabbana Lemon Eau de Parfum

SHOP NU

De Bijenkorf
deze afbeelding is niet langer beschikbaar
Jacquemus handtas van leer
Harper's Bazaar NL
clipper happy mondays organic herb tea
Clipper Happy Mondays Organic Herb Tea
Bol.com
mango muiltjes
Mango Muiltjes
De Bijenkorf