Grote kans dat jij ook bent voor meer vrouwelijk leiderschap in de politiek. Dat lijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er is een handige stemhulp die je hierbij helpt én je op een vrouw laat stemmen die jouw waarden waarborgt. Zo doe je dat.

Hoe voorkomen we dat onze nieuwe vrouwelijke kabinetsleden de politiek verlaten? >

Verkiezingen 22 november

Woensdag is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. We hebben dit keer écht wat te kiezen, blijft Nieuwsuur benadrukken; we staan aan de vooravond van grote veranderingen. Een gedegen klimaatplan, een al dan niet aangepaste versie van de abortuswetgeving, een oplossing voor het woningtekort en wellicht de invoering van een basisinkomen of verhoging van het minimumloon - de beloften van de verschillende partijen liegen er niet om, en lopen bovendien enorm uiteen.

Stem op een vrouw - en doe dat strategisch

Heb je je partij eenmaal gekozen en wil je strategisch stemmen voor meer vrouwen in de politiek, dan is het verstandig om de Stemhulp-tool te raadplegen. Via deze handige tool krijg je een inkijkje in de statistieken van de politieke partijen; de hoeveelheid zetels die ze op dit moment in de peilingen hebben en op welke vrouwen je kunt stemmen om meer vrouwen de Kamer in te krijgen.

Een voorbeeld: volgens de peilingen staat NSC nu op 26 zetels. Wil je dat die zetels door meer vrouwen worden bekleed, dan stem je op vrouwen die boven de grens van 26 op de kieslijst staan. Bij NSC is de eerste vrouw Ria de Korte-Verhoef op nummer 27. Maar vind je het belangrijk dat er óók meer vrouwen van kleur in de Tweede Kamer terecht komen, kijk dan nog iets verder en stem dan bijvoorbeeld op Nathaly Boelhouwer bij deze partij. Bij GroenLinks/PvdA stem je op vrouwen vanaf plek 24 op de lijst zoals Marleen Haage (plek 26), April Ranshuijsen (plek 33) of Eylem Köseoglu (plek 34), bij FvD op
vrouwen vanaf plek 7 (Lidewij de Vos), en bij D66 vanaf plaats 11 (Marijke Synhaeve). Raadpleeg Ipsos voor de meest recente peilingen.

Strategisch stemmen werkt écht

Dat bovenstaande tool een handig hulpmiddel is om meer vrouwen in de politiek te krijgen, bleek uit de verkiezingen op 15 maart van dit jaar. Volgens College voor de Rechten van de Mens werden er door heel Nederland 459 éxtra vrouwen in de raad gestemd die op onverkiesbare plekken stonden. Op gemeentelijk niveau steeg het aantal vrouwen daarmee tot 37%. Nog steeds geen afspiegeling van de samenleving, maar we zijn goed op weg. Landelijk gezien is inmiddels de helft van de ministers (inclusief de minister-president) vrouw, net als 39% van de Tweede Kamerleden. Het lijkt allemaal goed nieuws, maar een stijging is nog steeds noodzakelijk om 'ouderwetse' wetten en systemen te herzien. Zo worden zwangere gemeenteraadsleden volgens de Kieswet nog steeds verplicht om voor zestien weken ontslag te nemen (!) in plaats van met verlof te gaan. Als we even bij de gemeenteraadsleden blijven, dan is ook de doorstroom problematisch; ondanks dat er 37% vrouwen in de gemeenteraad zitten, is minder dan eenderde wethouder en zijn er nog steeds gemeentes zonder vrouwelijke wethouders. De redenen hiervoor zijn verdeeld; enerzijds spelen (seksuele) intimidatie en agressie (veelal tegen vrouwen) een rol, anderzijds worden de vergaderingen vaak 's avonds gehouden, waarop mensen met jonge gezinnen en mantelzorgers (veelal vrouw) deze niet bij kunnen wonen, aldus onderzoek van NRC Handelsblad.

Hoog tijd voor verandering - en het meeste impact maak je door strategisch te stemmen op landelijk niveau. Hopelijk lees je bij de volgende verkiezingen succesverhalen op basis van de landelijke verkiezingen. Elke stem telt, tenslotte. Op naar de stembus, dus!

GEBRUIK DE STEMHULP-TOOL