Het leven van een leidinggevende gaat niet over rozen. Denk je net alles onder controle te hebben, loopt er wéér wat spaak. In De Kantoorkwestie komt elk denkbaar probleem en pijnpunt op de werkvloer voorbij. Goddank staat er altijd een expert te trappelen, met advies op maat. Deze week: nu ik leidinggevende ben, word ik ook geacht presentaties te geven. Moet dat echt?

De Kantoorkwestie: presenteren

‘Het leuke aan mijn werk als leidinggevende vind ik dat ik de strategie mag bepalen, en het aansturen van het team. Maar als manager word ik ook geacht presentaties te geven, zowel in- als extern. Ik ben niet zo'n op de bühne-figuur, kan ik dit niet delegeren naar een werknemer uit mijn team? En zo niet, hoe kom ik dan toch zelfverzekerd en overtuigend over op het podium?’ Gabriella

De expert weet raad

Het is misschien prettig om te weten dat je niet de enige vrouwelijke manager bent die niet zo'n trek heeft om op het podium te staan. Anouhk Sterken, presentatiecoach en schrijver van het boek 'Zeg het', spreekt regelmatig vrouwen die ook niet zo'n 'op de bühne-figuur' zijn. Volgens haar zit er vaak het imposter syndroom achter, het gevoel dat je eigenlijk niet goed genoeg bent. 'Heel veel vrouwen die ik spreek hebben het idee dat ze het podium niet echt verdienen', zegt ze.

Volgens Anouhk is dat sowieso onzin, want iedereen heeft een bijzonder verhaal te vertellen en ook iedereen kan presenteren. 'Misschien heeft de ene persoon er net wat meer talent voor, maar uiteindelijk is het allemaal techniek die je kunt aanleren', zegt ze.

'Bij vrouwen die twijfelen of ze wel op een podium moeten gaan staan, ben ik vaak een cheerleader die alle zelfkritiek eruit bonjourt. Dat doe ik bijvoorbeeld door je anders naar de situatie te laten kijken. Draai het eens om: jij bent het aan de wereld verschuldigd om je verhaal te vertellen en het podium te pakken. Waarom ga je dat niet delen met de rest van de wereld? Als niemand ooit z'n fantastische ideeën had uitgesproken, dan leefden we nog steeds in het stenen tijdperk hoor.

'Ook is het zo dat als je verder wilt komen in je carrière en als je mensen wilt inspireren en blij wilt maken, het nodig is dat je je mond open doet en spreekt. Presenteren geeft namelijk status. Op een podium sta je letterlijk boven de rest en jij eist de aandacht op. Hoe hoger je positie in het bedrijf, hoe meer mensen het van je verwachten dat je dat doet.

'Krijg je het reflex om onmiddellijk ''nee'' te zeggen als je gevraagd wordt voor een presentatie, slik dat dan in en zeg dat je erover nadenkt. Dan kun je aan het idee wennen, maar natuurlijk zeg je uiteindelijk 'ja'.

'Hoe je er vervolgens voor kunt zorgen dat je zelfverzekerd je verhaal doet? Bereid je extreem goed voor. Je kunt nog zoveel weten over het onderwerp, je moet wel zorgen dat je het op een logische manier vertelt; een verhaal met een kop en een staart. Zonder structuur in je verhaal raak je het publiek kwijt.

'Bovendien geeft een goede voorbereiding je een gevoel van controle over de situatie. Wat veel mensen spannend vinden aan presenteren is dat ze niet weten hoe het publiek reageert, daar heb je geen controle over, maar je hebt wél invloed op hoe je het zelf doet.

'Trek iets aan wat jou zelfvertrouwen geeft. Er zijn geen regels, het gaat erom dat jij je goed voelt. Mijn ding is een powersuit met rood gestifte lippen, hakken en een decolleté.

'Als je dan eenmaal op het podium staat, let dan op je ademhaling. Door de adrenaline ga je waarschijnlijk wat sneller en oppervlakkiger ademhalen. Daardoor kun je buiten adem raken en het publiek ook. Want je luisteraars spiegelen jou. De oplossing is even stoppen met praten. Probeer zinnen inclusief punten en komma's uit te spreken, dat vergeten veel mensen. Je mag ook een slok water nemen – dat is echt niet erg!

'Hoe klein je je ook voelt daar, doe toch je schouders naar achteren en borst vooruit. Wees trots dat je daar staat. Het publiek ziet dan de sterke zakenvrouw vol zelfvertrouwen, die jij diep van binnen heus bent.'

Ook een vraag over het kantoorleven, waar je graag een antwoord op wilt van een expert? Mail naar c-yasmine.esser@hearst.nl