De zes talen sprekende Sigrid Kaag heeft een indrukwekkende internationale loopbaan, is Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en wil dé eerste D66-premier van Nederland worden. Maar wie is toch Sigrid Kaag? Wie is de vrouw achter de politica? Kaags jeugd was op zijn zachtst gezegd 'ingewikkeld'. Ze groeide op in een pleeggezin en moest al vroeg 'haar mannetje' staan. Inmiddels wordt ze geroemd door bewonderaars om haar superieure kalmte. In een notendop: een portret van Sigrid Kaag.

Wijze lessen van onze podcastgasten: een recap van Bazaars Powercast >

Sigrid Kaag: wie is het boegbeeld van de D66?

VN-diplomaat in het buitenland. Dat was de titel van Sigrid Kaag vijf jaar geleden. Onverwachts keerde ze terug naar haar geboorteland voor het ministerschap en ontwikkelde zich tot lijstrekker voor D66. Sinds haar terugkomst in ons kikkerland worden niet alleen haar daden, maar ook haar privéleven onder een vergrootglas gehouden. En is iedereen benieuwd: wie is toch die altijd kalme Sigrid Kaag?

Sigrid Kaag opleiding

Kaags carrière begon met een reeks aan opleidingen in verschillende landen. Ze startte een studie Arabische taal en en filologie in Utrecht, maar verhuisde toen naar Caïro, waar ze haar bachelor Midden-Oostenstudies haalde aan de Amerikaanse Universiteit. Twee jaar later behaalde ze een master internationale betrekkingen aan St. Anthony's College in Oxford en nog een jaar later een master Politiek en Economie van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Exeter. Een flinke studiegeschiedenis, dus.

Blijven inburgeren

'Een hamster in een radje,' is hoe Sigrid zich soms voelt, vertelt ze aan het NRC. Ze woont inmiddels al drie jaar in Nederland waar ze werkt op het Binnenhof en wordt nog altijd gevraagd of ze het land nog (her)kent. 'Ik mag het certificaat van inburgering nooit halen; ik mag nooit dat hamsterrad uit.' Zo voelt het tenminste soms. Maar ze kent Nederland. Van de eerste 30 jaar van haar leven, van de bezoeken aan familie en vrienden toen ze 25 jaar in het buitenland voor de VN werkte, van de kranten die ze daar las en, hoe kan het ook anders, van Uitzending Gemist.

Sigrid Kaag Twitter

Bij terugkomst liet Nederland zich niet altijd van zijn beste kant zien. Zo werd Sigrids privéleven onder de loep genomen. Geert Wilders twitterde over haar man Anis al-Qaq, met wie ze vier kinderen heeft, een voormalig ambassadeur en onderminister in de Palestijnse regering in Ramallah. 'Geen Arafat-islam-terreur-lover als premier', slingerde Wilders de wereld in. En de politicus was niet de enige twitteraar met commentaar. Zoiets had Sigrid nog nooit eerder meegemaakt, vertelt ze in de documentaire Van Beiroet tot Binnenhof van Shuchen Tan. 'Al helemaal niet in Israel'.

Met deze tips zet je in een handomdraai een goede speech in elkaar >

Sigrid was al vroeg volwassen

Wanneer Sigrid dit jaar in een interview met de Volkskrant terugblikt op de aantijgingen heeft ze er één ding over te zeggen: 'Op dat soort momenten is het zaak om een zekere mate van volwassenheid te tonen en daarboven te staan.' Volwassenheid. Ze moest er al vroeg aan geloven. Sigrid werd op 2 november 1961 in Rijswijk geboren in een rooms-katholiek gezin. Als Kaag zes jaar oud is, overlijdt haar broertje Harald kort na zijn geboorte, aan een hartafwijking. Op haar twaalfde werd er een hersentumor bij haar moeder geconstateerd. Haar vader was zwaar gedeprimeerd. Toen hij werd opgenomen, gingen Sigrid en haar zus allebei naar een apart pleeggezin. 'Ik was altijd al een autonoom kind, maar hierdoor leerde ik nog eens extra dat het leven je kan verrassen, in goede of in slechte zin, en dat je daarbij altijd op jezelf moet kunnen rekenen.’

Lilianne Ploumen: ‘Ik ben blij dat ik ben zoals ik ben’ >

Rooms-katholiek maar toch bij D66

Dat Sigrid rooms-katholiek is en bij het liberale D66 zit, is iets wat opvalt. Aan het Parool legt ze uit: 'Ik ben een heel seculier mens en ben bewust lid bij D66. Ik vind geloof echt een privézaak voor de mens. Ik zou nooit lid zijn geworden van het CDA. Overigens herken ik veel meer van christelijke waarden bij D66. Als het gaat om menselijke waardigheid, rechten van anderen.'

Voor Sigrid persoonlijk is geloven een kwestie van vertrouwen dat er iets anders en hogers is. Ze bidt regelmatig, voor rust of om goede zaken voor anderen. Maar 'nooit materieel,' vertelt ze. Dit hoopt ze ook aan haar kinderen mee te geven, die zijn gedoopt. Maar bovenal gunt Sigrid haar kinderen veel vrijheid. 'Ik gun ze de privacy om hun eigen leven te leiden. Mijn leven als lijsttrekker moet hun leven als jonge mensen niet in de weg staan.'

Sigrid Kaag gezin

Die kinderen, waarmee Kaag dus over de hele wereld heeft gewoond, spelen trouwens een grote rol in haar leven. Een oud-collega vertelt aan Business Insider: 'Ik was erg onder de indruk dat ze ondanks haar VN-werk zo dicht bij en zo verbonden met haar kinderen bleef.' Kaag heeft er vier: dochter Janna Kaag (25), zoon Adam (21), dochter Inas (18) en haar zoon die ze adopteerde uit een kindertehuis in Betlehem, Makram (22). Kinderen krijgen was voor Sigrid allesbehalve een makkie. Het eerste kind van Kaag werd dood geboren, ze heeft een aantal miskramen gehad en haar zwangerschappen waren heel zwaar.

Kantoortaal: deze uitdrukkingen kregen we er in 2020 bij >

Den Haag kwam onverwacht

Wat niemand om Sigrid heen had kunnen voorspellen? Dat Sigrid het lijsttrekkerschap ooit boven haar prestigieuze titel in het buitenland zou verkiezen. Waarom ze ervoor koos om terug te komen naar Nederland? ‘Omdat dit mijn land is. En omdat er uiteindelijk niets beter is dan je eigen land te mogen dienen op het moment dat het ertoe doet. En dat doet het nu. Het populisme heeft te weinig weerwoord gekregen.' In haar leiderschap is Sigrid vastberaden niet over dat populisme te zwijgen. Zo valt te lezen op de website van D66: ‘Doordat ik een tijdje weg ben geweest heb ik juist een veel scherpere blik op zaken. Ik zit niet vastgebakken in patronen.’

Meld je nu aan voor Harper's Bazaar Business Club voor maar €120 per jaar en krijg gedurende een jaar toegang tot 5 talks, ontvang elke maand een exclusieve business nieuwsbrief met interviews en tips van insiders, volg 2 e-courses naar keuze én breid je je netwerk flink uit met inspirerende, like-minded vrouwen.