Tijd voor de salarisonderhandeling. Of je nu verhoging wilt of een salarisonderhandeling aangaat voor die nieuwe baan of een promotie, het is en blijft een spannend moment voor velen. Is het bedrag waarom je gaat vragen niet te veel? Of zou je juist nog meer kunnen vragen? Je wilt niet slecht overkomen, maar je wilt ook niet onderbetaald worden. Daarom hier 7 tips zodat je krijgt waar je recht op hebt.

Salarisonderhandeling

Tip 1 - Kies het juiste moment

Salaris onderhandelen is net als comedy, het draait allemaal om timing. Als je aan een nieuwe baan begint, kun je het bedrijf van tevoren bellen over een indicatie van je loon. Ook kun je tijdens het gesprek, uiteraard niet direct, om een indicatie vragen. Maar kom bij een nieuwe baan nooit direct met exacte bedragen van wat je verwacht te verdienen aanzetten en verwacht dan ook geen exacte bedragen te horen.

Als je al enige tijd werkt bij een bedrijf, kun je het beste om een verhoging vragen na het goed afsluiten van een project of het binnenhalen van die ene klant. Maar ook na een functionerings- of beoordelingsgesprek is een ideaal moment om salarisverhoging te vragen. Uiteraard kun je dan wel over exactere bedragen spreken.

'Je zult dus wat water bij de wijn moeten doen'

Tip 2 - Ken de CAO

De CAO kennen is misschien wel een van de belangrijkste voorbereidingen voor een salarisonderhandeling. Op die manier heb je een indicatie van wat je salaris mogelijk gaat zijn of hoort te zijn. Is er geen CAO? Vraag dan rond bij collega's, voor zover dit mogelijk is. Ook kun je aan oude studiegenoten vragen wat zij verdienen of vraag een indiciatiebedrag aan je collega's. Het blijft echter zo, dat je als starter bij een bedrijf minder onderhandelingsruimte hebt dan als je al enige tijd bij het bedrijf werkt - dan heb je tenslotte al laten zien wat je het bedrijf te bieden hebt en waarom je de salarisverhoging waard bent.

Zeg deze dingen niet tijdens een sollicitatiegesprek >

Tip 3 - Vraag meer dan je eigenlijk wil

Een van de belangrijkste tips om het gewenste bedrag binnen te slepen tijdens een salarisonderhandeling is meer vragen dan je eigenlijk wenst. Er wordt namelijk onderhandeld en waarschijnlijk een compromis gesloten, je zult dus wat water bij de wijn moeten doen. Alleen als je streeft naar een hoger bedrag zul je uiteindelijk ontvangen wat je in gedachten had. Het is slim om zo'n tien procent boven het bedrag te gaan zitten, zo vermeldt Intermediair.

'Hoe je moet onderhandelen hangt voor een groot gedeelte af met wie je onderhandelt.'

Tip 4 - Haak af bij een te laag bedrag

Hoe onderhandel je bij een laag salaris aanbod? Wanneer er een heel laag salarisaanbod wordt gedaan moet je jezelf twee vragen stellen. Ten eerste: is de baan inhoudelijk wel interessant? Want wanneer er een lager salarisaanbod wordt gedaan dan je had verwacht, is de functie van de baan niet altijd interessant: de hoeveelheid en complexiteit van de werkzaamheden zijn namelijk (over het algemeen) afhankelijk van de hoogte van het salaris.

Let hierop tijdens het tekenen van je contract >

Ten tweede: wil ik de baan met dit lagere bedrag? Als je antwoord hierop 'ja' is, kun je het aanbod overwegen ook al is het financieel misschien niet in je voordeel - dan kun je kijken of je het werk zo leuk vindt dat het een lager salaris waard is, want inhoudelijk is het tenslotte wel de baan die je wilt. Als je antwoord op de vraag 'nee' is, is het slim om zo snel mogelijk uit de onderhandeling te stappen, je wilt tenslotte niet je eigen energie verspillen, maar ook niet die van het bedrijf.

'Soms is een salarisverhoging niet mogelijk.'

Tip 5 - Weet met wie je onderhandelt

Hoe je moet onderhandelen hangt voor een groot deel af van met wie je aan tafel zit. Wanneer de persoon waarmee je onderhandelt dichter bij de directie staat, zal deze persoon strakker onderhandelen. Wanneer je dus met een manager, die verder van de directie af staat te maken hebt, kun je vrijer onderhandelen. Zoek dus van tevoren goed uit met wie je te maken hebt.

Beter focussen op werk? Dat doe je zo >

Tip 6 - Geen salarisverhoging mogelijk? Dit zijn je opties

Soms is een salarisverhoging niet mogelijk. Toch zijn er dan vaak ook opties om iets extra's te krijgen. Zoiets kan bijvoorbeeld een studievergoeding zijn of cursussen die gratis te volgen zijn via het bedrijf. Maar soms is het ook mogelijk om in plaats van een salarisverhoging minder uren te werken.

Tip 7 - Vraag niet slechts één keer om salarisverhoging

Promotie zou moeten volgen na een goed voltooid project, waarbij je uitzonderlijke prestaties hebt geleverd. Maar toch volgt dit vaak niet. Dat komt omdat je vaak afwacht tot de werkgever over een promotie begint. En al helemaal als je al eerder om een salarisverhoging hebt gevraagd. Toch moet je, als je vindt, dat je uitzonderlijk werk hebt verricht vragen om die verhoging. Zelfs als je dat al een keer eerder hebt gedaan, want (sommige) werkgevers zullen pas kijken naar een salarisverhoging als je er zelf om vraagt.

Werk loslaten? Zo doe je dat op vakantie >

Bazaars Favorieten

top

SHOP HIER

Vila
Tas
Duifhuizen
Sandaal
De Bijenkorf