Tips nodig voor een sollicitatiegesprek? Houd in gedachten dat iedereen wel een beetje gespannen is voor een sollicitatiegesprek. Niet gek natuurlijk, je wilt natuurlijk die baan heel graag hebben, anders solliciteer je niet. Antwoord open en eerlijk, maar houd deze negen tips voor een sollicitatiegesprek in gedachten.

Tips sollicitatiegesprek

1. Vermijd woorden zoals 'ehm', 'creatief', 'teamspeler'en ' out-of-the-box-denken'

      Wat er mis is met deze woorden? Ze zijn een beetje 'hol' en daarmee kunnen ze dus beter vermeden worden. De woorden op zich, zijn niet verkeerd, maar zonder uitleg hebben ze weinig waarde. Het lijkt misschien slim om te zeggen dat je 'creatief' bent of een 'teamplayer', maar als je dit niet voorziet van voorbeelden, zijn het vooral clichés. In plaats daarvan kun je beter vertellen waarom jouw karakter en vaardigheden van belang zijn voor het bedrijf waar je solliciteert.

      2. Ga de diepte in

      Tijdens je sollicitatiegesprek krijg je veel vragen voorgeschoteld, maar laat je hierdoor niet opjagen! Het is veel belangrijker dat je de tijd neemt om iedere vraag zorgvuldig te beantwoorden, dan dat je gehaast door de vragen heen racet. Daarnaast is het vaak zo dat een langer gesprek, dan de geplande tijd, vaak duidt op het krijgen van de baan. Daarnaast kunnen korte antwoorden ervoor zorgen dat je oppervlakkig of onvoorbereid overkomt.

      'Door stopwoorden lijk je te bluffen en komt het over alsof je niet de kwaliteiten in huis hebt.'

        3. 'Heb je nog vragen?' 'Nee'

        Er wordt altijd gevraagd aan de sollicitant of je nog vragen hebt. Als je dan met een korte 'nee' antwoord geeft kan het overkomen alsof je niets wilt leren over het bedrijf, of zelfs niet echt geïnteresseerd bent. Zorg er dus altijd voor dat je een aantal (korte) vragen hebt voorbereid, simpele voorbeelden zijn: 'wat zijn de doorgroeimogelijkheden?' en 'hoe groot is het team?'

        Met deze banen sla je iemand aan de haak >

        4. Praat niet over je vorige werkgever

        In ieder geval niet in een zwart daglicht, negatief praten over een vorige werkgever komt namelijk zeer onprofessioneel over. Probeer daarom zo neutraal mogelijk te blijven als het gaat om oude werkgevers. Want als je blijft praten over je oude baas kan het ten eerste overkomen alsof jij onbetrouwbaar bent en alsof je niet bezig bent met de nieuwe baan, maar juist met je vorige baan.

        'Een cliché-antwoord is dan 'perfectionisme is mijn grootste zwakte''

        5. 'Ja...dus...awkward silence'

        Maak van je zinnen een verhaal, met een duidelijk begin, midden en einde. Lily Zhang carrièreadviseur, vertelt aan The Muse dat ze vaak zeer geïntrigeerd is door een sollicitant tot het moment dat ze de woorden 'so...yeah' hoort of er een lange stilte valt. Zhang stelt daarom dat het belangrijk is dat sollicitanten in volledige zinnen spreken, om beter voorbereid over te komen.

        6. 'Misschien, nogal, redelijk en zo'

        Iedereen heeft wel eens last van een stopwoord, maar als je weet dat je vaak een bepaald woord gebruikt, let hier dan op en vermijd het. Door stopwoorden lijk je te bluffen en komt het over alsof je niet de kwaliteiten in huis hebt: 'Ik weet redelijk veel van software', 'Ik ben goed in samenwerken en zo'.

        Jessica Alba voelde zich 'alleen' als vrouw in haar bedrijf >

        'Het is dan ook niet slim om heel aanvallend de interviewer erop aan te spreken'

        7. 'Perfectionisme is mijn grootste zwakte'

        Er wordt (bijna) altijd gevraagd naar je sterktes en zwaktes in een sollicitatiegesprek. Een cliché-antwoord is dan 'perfectionisme is mijn grootste zwakte', zo stelt The Muse, een online carrièreplatform uit de Verenigde Staten. Volgens hen is dit een veelgebruikt antwoord op sollicitatiegesprek en daardoor kan het gerepeteerd of onecht overkomen. Probeer daarom een persoonlijker en eerlijker antwoord te geven, ben je bijvoorbeeld een 'controlfreak' of kun je misschien niet 'delegeren', wees hier dan eerlijk over en zeg dit, in plaats van 'ik ben perfectionistisch'.

        8. Houd een nette toon en wees vooral niet beschuldigend

        Je zit al een half uur te wachten en nog steeds is degene die je sollicitatiegesprek af moet nemen er nog niet. Frustrerend, maar niets aan te veranderen. Er is dan vaak onverhoopt iets gebeurd waar de interviewer zelf ook niets aan kon doen. Het is dan ook niet slim om heel aanvallend de interviewer erop aan te spreken, want hij of zij is dan uiteindelijk toch degene die je wel of niet aanneemt.

        9. Zorg dat je op je gemak bent

        Als je rustig en zelfverzekerd overkomt wordt de kans om aangenomen te worden alleen maar groter. Eventuele tics, zoals friemelen of aan je haar zitten, zijn moeilijk te vermijden, maar het is niet onmogelijk. Vouw bijvoorbeeld je handen in elkaar of houd een glas vast. Ook kan de juiste outfit helpen bij het zelfverzekerd en comfortabel overkomen.

        Dit zijn de vijf carrièrelessen van Beyoncé >

        Bazaars Favorieten

        top

        SHOP HIER

        Vila
        Tas
        Duifhuizen
        Sandaal
        De Bijenkorf