16 fijne eetadressen in Den Haag

Dat wordt een weekendje Den Haag plannen!

Meest gelezen

Prinsjesdag voorbij, over het kabinet wordt nog steeds onderhandeld en de strandtenten zijn grotendeels opgedoekt. Maar heus niet dat er helemaal niets in Den Haag gebeurt. Zeer zeker niet. Er valt namelijk volop te beleven op horeca-niveau. Een greep uit het beste én het nieuwste (en een combinatie van die twee) van de Hofstad.

1. Bleyenberg

Nieuw in het Haagse en misschien wel één van de leukste hotspots van het land: het vier verdiepingen tellende, gezegend met een 24/7 vergunning, Bleyenberg. Bleyenberg? Wat een bijzondere naam? Klopt: de zaak die op de plek zit waar de Hagenezen jarenlang naar de Kwantum gingen, is vernoemd naar C.A.J. Bleyenberg, ofwel John, de voormalige bedrijfsleider van het oude Kwantumfiliaal. In de jaren 80 en 90 voorzag de man toet Den Haag van de nodige behangetjes en hield hij zijn zaak draaiende met een onverbloemde 'nie lullâh mâh poetsûh' mentaliteit. Bleyenberg is een hommage aan hem, deze attitude, de geschiedenis van het gebouw en Den Haag. En meneer Bleyenberg zelf? Hij en zijn vrouw Anneke wonen nog steeds in de Hofstad en hebben een ere-plek aan de bar.

Advertisement - Continue Reading Below

Tot zover de naamgevers van de zaak, want er is meer. Vier verdiepingen meer om precies te zijn. Op de begane grond vind je De Kantine, een sfeervolle plek waar voor koffie, taart, lunch en een volwaardige (hele goede!) maaltijd. Ook de uitgebreide drankkaart mag er wezen, van cocktails tot zorgvuldig geselecteerde bieren en wijnen. Het menu heeft een Mediterraans tintje - inktvis chorizo carpaccio of kippendijen met dadels, pruimen en curry bijvoorbeeld, en een serieuze lamsrack met krokante knoflook friet. Alles bereid in een roze betegelde keuken. Helemaal boven zit Het Dak, een heus rooftop terras. Met palmbomen. Er is een cocktailbar met zijn eigen keuken met kleine kaart. Dankzij de schuifpui is de helft van Het Dak overdekt, dus ook in de winter zit je hier goed. Op de eerste en de tweede verdiepingen vind je Het Kantoor, een plek waar je vergaderruimtes kunt huren en waar bijvoorbeeld conferenties, privé diners of workshops gehouden kunnen worden. En, last but not least, in de krochten van het pand bevindt zich Het Magazijn, een nieuwe club voor techno en elektronische muziek. Oke, met af en toe een tikkeltje disco en Italo. Intiem en donker is met plek voor zo'n 150 man. Leuk: anonimiteit vinden de Hagenezen hier belangrijk: het is hier verboden om je telefoon te gebruiken. Mooi. Het Magazijn heeft een 24-uurs-vergunning en wie de nacht door wil halen, kan vanaf 7 uur 's ochtends weer terecht bij de koffiebar op de begane grond, onderdeel van De Kantine, mét koffie-to-go-luik, voor de niet nachtbrakers.

Meest gelezen

Grote Markt 10, Den Haag

Gerelateerd

2. Kaafi

Een classy zaak gewijd aan koffie? Toegegeven, dat had Den Haag nog niet (niet écht). Daar dacht de gepassioneerde Amerikaan (geboren in New York) Zeeshan Malik ook zo over en dus opende hij Kaafi in een van de leukste straten van Den Haag, de Prinsestraat. Malik staat er achter een indrukwekkende matzwarte koffiemachine waar hij verschillende soorten koffiebonen staat te maken. Zin 'collectie' wisselt regelmatig, maar de vaste huisblend is een blijvertje. Kom je rond lunchtijd, schuif dan aan voor een van de signature dishes voor lunch zoals de huis-gerookte zalm, avocadotoast en falafel met rode bietenhummus op gerookte aubergine. Sowieso staat er veel vegan op het menu. Taart bijvoorbeeld, een avocadobrownie of een pistache kardemom cheesecake. Red velvet chocoladebrownies en cinnamon bun cake. Je kunt ze zelfs op verzoek bestellen als je iets te vieren hebt. Uit de taps bij Kaafi komt ook koffie, nitro koffie om precies te zijn, wat zoveel is als een romige koffie.

Advertisement - Continue Reading Below

Prinsenstraat 25, Den Haag

3. Restaurant Ñ

Zo kort als de naam van dit Haagse restaurant, zo fijn is het menu dat vol staat met bijzondere wijnen en goed gevulde borrelplanken. In een prachtig hoekpand in de Nobelstraat opende de nieuwe restobar, met huiskat. Op het menu van Ñ vind je eten in twee categorieen: kleine gerechten om te delen en om mee van start te gaan, of – eveneens niet al te flinke – porties die het best functioneren als hoofdgerecht. Formaat voorgerecht zodat je er prima twee (of meer) van kunt bestellen. Er zijn planken met Spaanse kazen en met charcuterie. Er is pulpo met anijs-aardappeltjes, er zijn gegrilde sardines, er is Mangalacia buikspek, Iberische lamsribben met sherry glazuur, rubra gallega runderlende en geroosterde mailsalade.

Nobelstraat 22, Den Haag

4. Coming Soon: Chiapas Taco Cartel

Eén van de beste, ongecompliceerde taco-bars van de Hoofdstad komt binnenkort de leukste wijk van Den Haag opluisteren: Chiapas Taco Cartel is het onderwerp van gesprek en het duurt niet lang meer voordat je de Mexicaanse gerechten van de jonge eigenaren in het Zeeheldenkwartier kunt gaan verorberen. Houd de Prins Hendrikstraat vanaf half oktober in de smiezen.

Prins Hendrikstraat, Den Haag

5. Jamies Italian

Naked Chef Jamie Oliver is neergestreken in Den Haag. Niet Jamie zelf natuurlijk maar een Haagse versie van zijn Jamie's Italian restaurant-concept. Al jaren een begrip in England en nu dus ook open in de binnenstad van Den Haag, aan de Grote Marktstraat. Het menu mag geen verrassing zijn: verse pasta's, pizza's en antipasti (krokante inktvis, knoflookbrood, en een serieuze charcuterie plank onder andere). Maar ook voor een goede Italian style burger en verschillende soorten vlees mag je bij Jamies Italian aanschuiven. En natuurlijk Jamie's signature epic brownie op de toetjeskaart. Een dessertkaar die overigens ook wordt opgesierd door een witte chocolade cheesecake en een tiramisù martini.Grote Marktstraat 39, Den Haag

Advertisement - Continue Reading Below

6. Kroket Loket

Mocht je nu aan het rondstruinen zijn in Den Haag, maak dan zeker ook even een snelle stop bij het nieuwe Kroket Loket voor de lekkerste gevulde en gefrituurde krokante jongens van de stad. Een kalfs- of garnalenvariant, ja, maar ook bijvoorbeeld Peking Eend Kroket. Of wat er op dat moment voor vers van de markt komt. Uitgebreid tafelen doe je er niet maar dat hoeft ook niet.

Papestraat 21, Den Haag

Gerelateerd

7. Hofhouse

Aan de Rijnstraat, vlakbij station Den Haag Centraal, vind je tegenwoordig een gigantische serre waarin verschillende restaurants huishouden. In zes vaste keukens worden allerlei gerechten bereidt, van burgers met knoflookfriet bij Burgerz tot verse pizza's uit de oven van Da Portare VIA (proef vooral die met truffel, of een blanke pizza met asperges). The Fajita met jalapeños, kip en cheddar van Toastable en ook SLA is van de partij, voor de verandering ook voor een ontbijt van bijvoorbeeld warme cinnamon porridge met banaan, extra kaneel amandel granola en amandelboter. De twee andere vaste keukens van Hofhouse zijn NOOMI, een Aziatische restaurant met verschillende soorten ramen en steamed buns met kip of garnalen. En MadMex, een Mexicaanse keuken met taco's, burrito's, nachos en quesadillas, inclusief Mexicaanse limonades. Naast deze zes vaste keukens zullen ieder seizoen twee pop-up keukens huishouden in Hofhouse.

Rijnstraat 10, Den Haag

8. MingleMush

Ook nieuw en ook onder de rook van het Haagse Centraal Station: Den Haags eerste food hal met (muzikaal) entertainment, eten en drinken. Er zijn vijftien wereldse food stands, drie bars, terrassen, arcadespellen, een biblioth ek met zitkuil en een podium. Er is een brede programmering aan feesten, live bands, events, lezingen en singer-songwriters – alles om de naam eer aan te doen: MingleMush is een mengelmoes van een zaak waar iedereen welkom is, de hele dag door om te eten en te drinken, en om zicht te laven aan een smeltkroes van concepten in een grote open hal van maar liefst 1.600 m3.

Anna van Buerenplein 712, Den Haag

Gerelateerd

9. Lunchroom Lot

Op de Thomsonlaan in Den Haag runnen Roel en Marieke lunchroom Lot, genaamd naar hun dochtertje: Lot. Lunchroom Lot valt direct op door de heerlijke inrichting. Strak, rustig en gewoon: mooi. Met Eames look-a-likes, prachtige gietvloer en veel, heel veel licht. Het menu van Lot is 'zonder poespas, genieten van net even wat anders'. Goede koffie, thee, soepen, sappen en handgemaakt brood. Ook handig en belangrijk voor iedereen die met het kroost op sleeptouw is: Lot is lekker hufterproof en is er een kindermenu dus de mini kan mag gezellig mee.

Meest gelezen

Thomsonlaan 100A, Den Haag

10. Hotel La Paulowna en restaurant Hortus

Den Haag is enorm rijk bedeeld met logeeradressen om over naar huis te schrijven. Maar ze zijn er wel, Haagse parels, en hoe. La Paulowna bijvoorbeeld, een klein boetiekhotel aan het levendige Anna Paulownaplein in het o, o zo leuke Zeeheldenkwartier. Dat plein is zo mogelijk het mooiste van de stad, met een aaneenschakeling van horeca in statige panden, omringd door mooie oude bomen. In één van de chique Haagse gebouwen, een voormalig bankgebouw, zijn vijf logeerkamers gemaakt die samen Boutique Hotel La Paulowna gedoopt werden. Eigenaren Anuschka en Wim runnen de boel: Anuschka is de stralende gastvrouw, Wim is als interieurbouwer verantwoordelijk voor de aankleding. Een aantrekkelijk interieur is het, waarin voornamelijk natuurlijke materialen zijn gebruikt, aangevuld met bamboebehang en marktplaatsvondsten. Het hoogtepunt komt the day after, bij het ontbijt, dat geserveerd wordt in vegetarisch restaurant Hortus op de begane grond van het pand. Geen standaard buffet maar een ontbijtfeestje in drie gangen. Versgeperst sinaasappelsap, goede koffie, vers fruit, biologische yoghurt met huisgemaakte appelcompote, muesli en lijnzaad, een mand met broodjes, croissants en beleg, pannenkoekjes met bosbessen én een gebakken ei. Voor lunch en diner mag je eveneens aankloppen bij Hortus.

Anna Paulownaplein 3, Den Haag

11. Bøg

Een Scandinavisch pareltje op nummer 130 in de Prinsestraat, is Bøg. Er komt New Nordic Cuisine uit de keuken, een kookstijl waarbij de natuur en planeet centraal staan. In de praktijk komt het erop neer dat er gewerkt wordt met aloude bereidingswijzen – fermenteren, roken, drogen, pekelen en inleggen – in combinatie met moderne technieken zoals moleculair koken. Er zijn twee menu's: een vegetarische variant of het vlees-vis-menu, allebei bestaande uit vijf gangen. Te beginnen met een aantal snacks. Afhankelijk van het seizoen, uiteraard, maar denk aan een heilbot in crème van ui en schuim van aardappel, een oester met groene kruiden en langoustine met mossel en prei, en ambachtelijk gebakken brood met roomboter. En zo gaat dat nog wel even door. Zitten doe je in een, uiteraard, Scandinavisch ogende zaak. Houten meubels, bakstenen muren, gloeilampen uit het plafond en het bestek staat op tafel in glanzende messing dozen, gemaakt door Japanse ambachtslieden. Kortom, oog voor detail, op en naast je bord.

Advertisement - Continue Reading Below

Prinsestraat 130, Den Haag

Gerelateerd

12. Pistache

Met je rug naar de Paleistuinen mensen kijken met een Pinkyrose lemonade bij de hand? Bij Café Pistache kan het. De tent op de hoek van de Prinsestraat oogt als een een bonbon in mintgroen, aangevuld met een verpakking van marmer. Bij Pistache boekweitpannenkoeken met vers fruit en cashewroom op het menu, wentelteefjes met pistachenootjes en een acai bowl, alles d ehele dag door te bestellen. Er is een royale club sandwich met groentechips, er zijn panini's met geitenkaas, rucola, peer en walnoten en er is een salade met aardbeien en boerenkool. Die naam? Toen de eigenaresse het huidige Pistache betrok had het pand al de pistachekleurige muren, een prima basis. Soms hoeft het niet ingewikkelder.

Prinsestraat 134, Den Haag

13. Mama Kelly

Men neme een aantal verlaten fabrieksgebouwen op een afgelegen terrein. Zorg ervoor dat de gemeente wil investeren, richt een en ander smaakvol industrieel in en voilà, succes verzekerd. Dat is, in een notendop, het begin van het succesverhaal achter de voormalige Caballerofabriek aan de rand van Den Haag op het Binckhorst bedrijventerrein. De ondernemers van Mama Kelly claimden in het complex het achterste pand aan het water en verbouwden hun gigantische ruimte tot een restaurant in drie delen. Het voorste gedeelte is gereserveerd voor grote groepen, het middelste dient als cocktailbar en het laatste is ingericht als restaurant met tafeltjes voor twee of vier, gesteven kleedjes en een gigantisch hoog glazen plafond tussen ijzeren balken waardoor de zon prachtige lichtvlekken op de betonnen vloer strooit. De menukaart is in de categorie no bullshit: niet veel, wel goed. Carpaccio, brood van Menno en friet van Jack Snack uit Den Haag (twee keer verkozen tot beste patat van het land), een champignonrisotto en een om-met-je-handen-te-eten vis in zout met limoen en olie. En het paradepaardje van MaMa Kelly: kip van het spit en kreeft.

Saturnusstraat 100, Den Haag

14. Capriole Café

Het kon niet lang duren of horeca-adres nummer twee zou zich aandienen op hetzelfde bedrijventerrein. Dat werd koffiecafé plus restaurant Capriole Café, verstopt aan de Fokkerhaven, met eveneens een terras aan het water. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner maar Capriole Café heeft bovenal een serieuze koffiebar, met eigen branderij voor versgebrande fair trade biokoffie. Uit de keuken komt een verrukkelijke pulled pork burger, truffelrisotto of entrecote. Heerlijke sandwiches en een ontbijt voor vroege vogels.

Fokkenkade 18, Den Haag

15. Lolapalooza

In het hoekpand van de Weimarstraat en de Van Bylandtstraat in Den Haag zit is het bij Lolapalooza goed geregeld voor de werkende gast: er staat een grote lees- slash werktafel, het eten op het menu is gezond en vullend (werken vergt energie) en je bent er van acht tot acht onder de pannen. Ook de niet werkende gast. De grote stukken huisgemaakte taart zijn niet te missen en vrijwel alles van het verse bio-ontbijt, de brunch en de lunch is van eigen makelarij. Aan de muur hangt wisselende kunst die, in ruil voor geld, mee naar huis mag.

Van Bylandtstraat 93, Den Haag

Gerelateerd

16. Ich Bin Ein Hamburger

Oké, nog eentje in het Zeeheldenkwartier, want zoals gezegd de leukste (hipste) buurt van de stad. Hier vind je al tijden Ich Bin Ein Hamburger. Waar buiten grof met graffiti op de muur de naam van het restaurant staat aangegeven, blijkt het binnen een schattig adres dat doet denken aan theater van weleer waar de besnorde mannen van de Muppets zo over het balkon zouden kunnen komen gluren. Het pand van Ich Bin Ein Hamburger was vroeger een drukkerij en heeft naast een lange bar en zitjes op de benedenverdieping bovenin een kleine balustrade rondom waar je ter hoogte van de kroonluchter kunt genieten van de sfeer in het restaurant beneden. Laat je overigens niet misleiden door de Duitse titel: de kaart van Ich Bin Ein Hamburger doet eerder Frans aan. Natuurlijk hamburgers-galore, maar niet zomaar hamburgers. Black angus beef burgers met terrine de foie gras en truffel madeira saus bijvoorbeeld, of een confit de canard-burger met vijgen. Geen vleesliefhebber? Er is ook een tuna melt burger met cheddar en piri piri mayonaise of een veggie burger van de vegetarische slager. Helemaal geen zin in een burger? Dan staan er ook nog een handjevol andere gerechten op het menu zoals een vegetarische lasagne en sliptong. Wir sind enthousiast.

Prins Hendrikstraat 53, Den Haag

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>