Trek gekregen na het zien van dit plaatje? Goed, wij ook. Toch kunnen we beter even wachten met het verorberen van dit maaltje. Volgens de wetenschap zorgt het uitstellen van de maaltijd er namelijk voor dat we een hoop minder calorieën binnenkrijgen.

Wie die conclusie getrokken heeft? Dat waren de researchers van de Carnegie Mellon University onder leiding van Dr. Van Epps. In hun experimenten kwam duidelijk naar voren: hoe meer tijd er zit tussen het kiezen en het eten van de maaltijd, des te minder calorieën je binnenkrijgt. Volgens Van Epps is dit te wijten aan het feit dat we tegenwoordig constant 'in het nu leven'.

Wanneer we direct een beslissing maken, denken we vaak niet aan de gevolgen voor de lange termijn. 'De smaak van het voedsel heeft op dat moment prioriteit.' En dan is de keuze voor een lading poffertjes met extra poedersuiker en een dot roomboter snel gemaakt.

Tijdens één van de experimenten van de universiteit mochten zo'n 1100 proefpersonen zelf een lunch uitkiezen. De ene groep moest de bestelling voor 10 uur plaatsen en minstens een uur wachten voordat ze aan tafel mocht. De andere groep plaatste de bestelling na 11 uur en hoefde slechts 30 minuten te wachten. Wat bleek? De groep die langer op zijn maaltijd moest wachten, bestelde een maaltijd met veel minder calorieën dan de andere groep. En dat bleken ze achteraf zelf niet eens door te hebben.

Nog even geduld dus voordat je aan tafel gaat.