In de rubriek Stijlkwestie behandelt Bazaars Senior Editor en mode-expert Emma Vloeimans de meest uiteenlopende modevraagstukken. Van welke jeans je draagt tot hoe je je kleding netjes en mooi houdt als jonge moeder. Geen vraag is te gek, en Emma gaat op onderzoek uit. Loop je zelf met een prangende kwestie? Schroom niet en stel 'm aan Emma door haar te mailen op evloeimans@hearst.nl.

Ieder persoon, bedrijf en evenement heeft er wel een eigen idee bij, en gebruikt het te pas en te onpas. Ik heb het natuurlijk over de dresscode business casual. You either love it or hate it, maar rond deze tijd van het jaar krijg je er hoe dan ook mee te maken. Van bedrijfsborrel tot diner met aanhang tot kerstfeest op kantoor: dít draag je volgens de (moderne) regels bij de dresscode business casual.

Stijlkwestie: zo breng je kleur aan in een garderobe die bestaat uit beige, zwart, grijs en wit >

To dress or not to dress

Of je nu start met je eerste baan, een nieuw werkveld betreedt of wanneer de uitnodigingen voor (werkgerelateerde) kerstborrels en -diners je om de oren vliegen, rijst al gauw de vraag: wát doe ik aan?! En vooral: wat draag ik om goed voor de dag te komen, maar niet in te boeten op mijn eigen identiteit? Een heikele kwestie, zeker wanneer er een kledingvoorschrift op je kersverse contract of uitnodiging prijkt. Voor wie nu het liefst de kont in de krib gooit, is er goed nieuws: sommigen hoeven amper in te boeten op de eigen stijl, en dragen hooguit een ietwat toned down versie van henzelf uit voor een avond of op kantoor. Voor anderen is er een grote wardrobe shift nodig, maar ook daar valt zonder twijfel een mouw aan te passen. Uiteindelijk ben je de leukste versie van jezelf als je je goed voelt, en dat is wat mij betreft ook de belangrijkste regel binnen de wereld van kledingvoorschriften.

Wat draag je bij de dresscode business casual?

Dan, wat draag je bij de dresscode business casual precies? Na enig onderzoek blijkt het antwoord niet zo eenduidig, maar ook weer niet al te ingewikkeld. Sinds de pandemie kleden we ons sowieso meer casual, maar ook daarvoor werden de dresscodes op werkgerelateerde gelegenheden een stuk minder streng geacht.

Desondanks doe je er goed aan om te starten met het nodige vooronderzoek. Heb je een nieuwe baan, let dan bij de sollicitaties goed op hoe de toekomstige collega's zich kleden of vraag om advies. Ga je mee naar een werkevenement met je partner en werkt die bij de overheid, een bank of corporate bedrijf? Dan zal business casual wellicht wat strenger worden genomen dan bij een bedrijf in de creatieve industrie - waar de kans groot is dat de dresscode helemaal achterwege wordt gelaten.

Platgeslagen betekent business casual een mix van formele kledingstukken met alledaagse items, zoals jeans met een colbert of witte blouse. Ook een jurk of rok volstaan, met ook weer een colbert, blouse of chique top erop. Persoonlijk vind ik het niet erg om ergens wat formeler voor de dag te komen, maar me volledig anders kleden dan 'wie ik ben', gaat er niet in. Prima om ergens in pak te verschijnen, maar dan wel een oversized-variant of met stoere boots in plaats van pumps (check hiervoor vooral even de uitleg van de wrong shoe theory). Verder zit je dus met items die thuishoren in een capsule wardrobe (waarover de meningen ook verdeeld zijn, overigens), zoals een goed zittende pantalon, loafers, een blouse, blazer, klassiek wit T-shirt, en ga zo maar door, altijd goed. Is dat te saai, speel dan eens met kleur. Die beige blazer kleurt enig met een feloranje top of turquoise tas. Ook leuk: een grote (asymmetrische) statement oorbel die je - ondanks je outfit - jezelf laat voelen. Een andere trend die een welkome twist kan geven aan business casual is de gekleurde panty of de witte sok in slingback.

Voor wie er nog niet over uit is wat te dragen, heb ik wat verse catwalkbeelden verzameld met looks die prima passen binnen een moderne interpretatie van business casual. Samen vormen ze hét bewijs dat een dresscode allesbehalve saai hoeft te zijn.

fendi runway springsummer 2024 milan fashion week