In de rubriek Stijlkwestie behandelt Bazaars Senior Editor en mode-expert Emma Vloeimans de meest uiteenlopende modevraagstukken. Van welke jeans je draagt tot hoe je je kleding netjes en mooi houdt als jonge moeder. Geen vraag is te gek en Emma gaat op onderzoek uit. Loop je zelf met een prangende kwestie? Schroom niet en stel 'm aan Emma door haar te mailen op evloeimans@hearst.nl.

Op het eerste gezicht is het kleine avondtasje een overblijfsel uit een periode waarin de vrouw werd gezien als niet meer dan de tas in kwestie: een decoratief object. De oudste, overgebleven clutch is naar schatting zevenhonderd jaar oud en afkomstig uit Mosul, Iran. Destijds was de tas een statussymbool, een teken van rijkdom. Inmiddels zijn we dat stadium vér voorbij, maar toch blijft de clutch de norm bij gala's en andere chique evenementen. Toch rijst de vraag: waar laat je je telefoon en andere benodigdheden? Met smartphones die steeds groter worden, zou de grootte van een gemiddelde avondtas toch moeten mee ontwikkelen, maar dat blijkt vaak niet het geval. Kortom: is de clutch nog wel van deze tijd?

Stijlkwestie: doneren, recyclen of houden? Wat te doen met kleding die niet meer past? >

De vrouw en de onpraktische tas

Een kleine tas heeft iets ironisch; het is allesbehalve praktisch en toch verdwijnt-ie niet uit het straatbeeld. Avondkleding heeft zo goed als nooit zakken (voor vrouwen dan) en wanneer dat wél het geval is, dan staat het niet mooi om daar een grote smartphone in te dragen. Een clutch (waar de telefoon in kwestie in past, welteverstaan) heeft dus wel degelijk een functie. Ga je voor praktisch, dan is de gloednieuwe Loewe Flamenco Mini Bag een hit. Of wat dacht je van de Bridget Metal Shell van Simkai? Beiden zijn zoveel meer dan een praktisch accessoire. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het niet per se om dit soort tassen gaat binnen deze kwestie, maar eerder om het type à la Lizzo tijdens AMA's in 2019.

Status

Degenen die pro-minitas zijn, weten dat status een rol speelt, ook in de huidige maatschappij. Wie over straat gaat met een microtas heeft het waarschijnlijk goed voor elkaar en hoeft niet te sjouwen met diens hele hebben en houden - dat doet iemand anders immers wel. Als die microtas ook nog afkomstig is van een vooraanstaand mode- of lederwarenhuis, dan is het imago compleet.

In het kader van emancipatie laten de laatste collecties zien dat een clutch niet meer uitsluitend in één hand gedragen hoeft te worden. Nieuwe modellen worden vergezeld door armbanden en korte schouderbandjes, wat bijdraagt een het gebruikersgemak. De micro bag, zo klein dat er letterlijk alleen een muntstuk of tampon in past, mag van mij echter de prullenbak in. Leuk als accessoire op de boekenplank of het nachtkastje, maar meer dan dat is het niet.