In de rubriek Stijlkwestie behandelt Bazaars Senior Editor en mode-expert Emma Vloeimans de meest uiteenlopende modevraagstukken. Van welke jeans je draagt tot hoe je je kleding netjes en mooi houdt als jonge moeder. Geen vraag is te gek, en Emma gaat op onderzoek uit. Loop je zelf met een prangende kwestie? Schroom niet en stel 'm aan Emma door haar te mailen op evloeimans@hearst.nl.

Verschillende levensfases vragen om bijpassende kleding. Dat gaat verder dan alleen de maat. Waar het lichaam zich in het begin van de twintiger jaren volwassen vormen aanneemt, zal het in de decennia erna ook meermaals veranderen. En wat bij het ene decennium goed staat, is bij het ander ongepast. Het is dus niet gek om iedere paar jaar een heroverweging van je garderobe te maken. Maar hoe pak je dat aan? En hoe lang bewaar je kleding die nog wel bij je past, maar niet meer om je lijf past? Een blik op het wear or tear-vraagstuk waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Stijlkwestie: zó maak je korte metten met die outdated Millennial-stijl (+ simpele tips voor een moderne outfit) >

Hoe lang bewaar je te kleine kleding?

Kleding al dan niet bewaren lijkt een ogenschijnlijk simpeler vraagstuk dan het daadwerkelijk is. Naast de juiste maat is het een kwestie van identiteit, (emotionele) waarde, geld en ruimte. Menig kledingstuk staat gelijk aan flink wat herinneringen en in sommige gevallen symboliseren ze oudere versies van jezelf. Een moment van je kast doorspitten kan daardoor uitmonden in het vaarwel zeggen tegen deze oudere versie. Mits je daar aan toe bent, natuurlijk.

Marie Kondo biedt in dat geval de nodige inspiratie. Maar het is niet altijd een kwestie van 'does it spark joy?'. Een kledingstuk kan je ook slecht over jezelf laten voelen. En is dat het geval, grijp dan dat moment aan om afscheid te nemen.

Voor kleding die te groot is gelden overigens andere regels. Te grote kleding is - in de meeste gevallen - gemakkelijk in te nemen, waardoor je favoriete items niet meteen de deur uit hoeven. Maar ook in die situaties is het goed om jezelf de vraag te stellen wat voor emoties een kledingstuk teweeg brengt.

Weg ermee

En dan is er nog de positieve kant van niet-passende kleding. Doneren in een kledingbox is een goede optie, net als online verkopen, maar wellicht ken je nog iemand die krap bij kas zit en een moord zou doen voor een garderobe als de jouwe. Een mooi moment om van een nood een deugd te maken, dus.