Zaterdag hangt hij in de finale van het EK in Montpellier: ringzwaaier Yuri van Gelder. Vier conclusies die je intussen zou kunnen trekken.

1/ Ombuigen loontIn Van Gelders geval kun je dat letterlijk nemen. Maar ook figuurlijk. Ja, hij bijt sinds zijn dopingaffaire op een houtje, maar diezelfde affaire zorgt voor een goed verhaal tijdens bedrijfspresentaties, waarmee hij dan weer wat centen bijverdient.

2/ Bijnamen zijn leukZoals Yuri, die ook wel The Lord of The Rings werd genoemd. Simpel zeg je? Kom er maar eens op. Een goeie bijnaam verzinnen is een kunst op zich. Hem ondergaan ook, zeker als-ie niet complimenteus is. Al valt ook dat om te buigen: is het ook niet een compliment dat iemand iets verzonnen heeft, helemaal en alleen voor jou?

3/ Heb lak aan leeftijdToevallig ook het motto van de Bazaar die NU in de winkel ligt. Jazeker, geeft Yuri toe, hij is 32, en dus aardig op leeftijd voor een topturner. Maar hé, mannen tussen de 30 en 40 zijn toevallig wel op hun sterkst, redeneert de nationale ombuigman.

4/ Maak het jezelf niet te makkelijkWaar het bij Van Gelder vaak aan schijnt te schorten: zijn afsprong. Te eenvoudig. Dus zal-ie meer uit de kast moeten trekken dan alleen een leuk turnpakje. Die regel zou iedereen misschien wel moeten hanteren in zijn carrière: wil je scoren, ga er dan geheel en al voor.