Hoera! Ook van donkere chocola word je dus heel slim.

LINZENWant vol hersenvriendelijk foliumzuur (vitamine B11, om precies te zijn), dat ervoor zorgt dat je geest scherp blijft tijdens het ouder worden. Thiamine (B1) en pyridoxine (B6) zitten er ook in en zorgen voor een betere focus en meer energie. Ook aanwezig: een boel ijzer, en da's belangrijk voor onthoudvermogen bij zwangere vrouwen. Tot slot is zink, een goede geheugenoppepper.

MUNTBron van vitamine A, die leervaardigheden een zwieper geeft en de hersenplasticiteit (het vermogen van de hersenen om te veranderen – lees: je hersenen zijn, voor een gedeelte, maakbaar) vergroot. Voorts rijk aan vitamine C, die cognitieve achteruitgang tegengaat.

POMPOENZADENTjokvol ijzer en het minerale trio kalium, magnesium en calcium die cognitieve achteruitgang vertragen. Volgens wetenschappers ook een goede stemmingsverbeteraar.

> Dus je bent een roddelkont? Zes redenen waarom je dat moet blijven.

BLOEMKOOLEen kei in het stimuleren van de hersenen, onder meer vanwege z'n vitamine K (houdt de geest scherp bij ouder worden en vergroot het geheugen) en foliumzuur. Ook heel behoorlijk in het ontgiften van de lever, en dat zorgt dan weer voor een tevreden brein.

SARDIENTJESHersenen zijn verzot op deze kleine jongens, ze doen dienst als een soort Prozac. Ze zitten vol Vitamine B12, dat het geheugen stimuleert en ten strijde trekt tegen depressies. Sardientjes zijn ook een rijke bron van omega-3-vetzuren – voor wie scherp uit de hoek wil komen.

AMANDELENHelpen bij het bestrijden van ontstekingen. Ook inzetbaar bij mentale achteruitgang die met het verstrijken van de jaren hardnekkiger wordt – maar dus goed te bestrijden valt. Bovendien bevorderen ze overdrachtsstof serotonine, een goede bestrijder van depressies.

> Klein van stuk? 12 dingen die alleen jij begrijpt.

BIETENVoedsel dat gemaakt lijkt voor de hersenen, want: rijk aan nitrieten (goed voor plan- en regelfuncties) veel vitamine B9 (helpt dementie te voorkomen) en carotenoïden (goed voor het algemeen functioneren van de hersenen en het weren van depressies).

CASHEWNOTENGrote bron van twee hersenstimulerende mineralen: zink en magnesium. Het eerste zou een goede geheugenverbeteraar zijn en optreden tegen depressies, het tweede reguleert je slaappatroon en sterkt je leerkwaliteiten.

KANEELEen kanjer in het remmen van ontstekingen, en in het stimuleren van je hersenen in general. Maakt ook een aantal speciale eiwitten in de hersenen los, dat helpt bij de aanmaak van nieuwe neuronen – en daarmee hou je de oude weer gezond.

14 fantastische mini-huwelijksreis bestemmingen!

DONKERE CHOCOLACacao heeft naast zijn verslavende smaak nog een wapenfeit: flavanoïden, een stof die het geheugen stimuleert. Twee recente studies leveren het bewijs dat cacao-eters hoger scoren op cognitieve tests. Nog een plus: donkere chocola doet wonderen voor het hart, en een gezond hart houdt de hersenen scherp. Let wel: melk doet flavonoïden goeddeels teniet, dus de voordelen zijn niet van toepassing op melkchocola. Ook niet doen: melk drinken tijdens of na het eten van pure chocola.

GEMBERVeel vrouwen verliezen wat geestelijke scherpte als ze op middelbare leeftijd komen. Gember zou dat volgens verschillende studies moeten voorkomen. Verder zou-ie het onthoud- en denkvermogen stimuleren en een ruggensteun zijn voor je concentratievermogen.