De politiek roert, zoals de politiek dat eigenlijk altijd doet, flink de trom. En als het niet over flagrante uitspraken gaat, of over merkwaardige acties, dan wel over wat De Politiek zoal draagt. Een greep uit de kledingdebatten van afgelopen weken:

  1. Hillary Clinton en waarom het belangrijk was dat ze paars droeg
  2. Michelle Obama en haar klinkende werkgarderobe
  3. Melania Trump en die merkwaardige bloes
  4. Theresa May en d'r schoenentic

Maar er is meer onder de zon. Deze drie voorvallen waren afgelopen week spraakmakend.

1. Strikte roklengte in Israël

Wie bij het Israëlische parlement werkt, heeft zich te houden aan bepaalde kledingcodes. We noemen: geen sandalen, geen korte truitjes, geen te korte rokken. Wat dan precies te kort is, daarover zijn de meningen verdeeld. De een zegt niet verder dan vijf centimeter boven de knie, de ander zegt iets anders.

Punt is: een aantal vrouwelijke parlementsleden werd afgelopen weken toegang geweigerd tot de Knesset omdat hun rok of jurk te kort werd bevonden. Gelukkig was er een mannelijke collega die het voor de dames opnam, zijn overhemd uittrok en in zijn hemd naar binnen ging. Kijk dat is nog 'ns een gentleman. Uiteindelijk werden de vrouwen toch toegelaten.

Maar toch: verschillende vrouwen hebben woensdag bij het parlementsgebouw in Jeruzalem gedemonstreerd tegen die vage rokkenregel.

xView full post on X

2. Pyjama's in Australië

Een maand geleden stond het parlement van Australië nogal in de kijker omdat de leden in korte broek, pyjama, T-shirt en op blote voeten de vergaderzaal binnenkwamen. Waarom? Ze werden totaal onverwachts om half drie 's nachts opgeroepen voor een stemming. Mind you, in Queensland geldt de regel dat aanwezige politici vier minuten na het afgaan van de bel (signaal voor het stemmen) present moeten zijn.

Het tafereel staat op beeld:

3. De leren broek van Theresa May

Vorige week ontstond er ophef over Britse premier Theresa May. Het dragen van een chocoladebruine leren broek van ruim 1100 euro schoot een aantal collega's toch in het verkeerde keelgat. Dit is overigens niet het enige waar Theresa geregeld opmerkingen over krijgt (zie: punt 4 van de vorige opsomming).

Voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson, zei tijdens het kerstfeest op het ministerie van buitenlandse zaken 't volgende: 'We are so cosmopolitan that we drink more champagne, buy more German cars than anyone else and our wonderful Prime Minister wears lederhosen.'