Waarom vrouwen nog steeds minder betaald krijgen dan mannen en ze met mondjesmaat in topfuncties terecht komen? Volgens de succesvolle zakenvrouwen Kathryn Jacob en Sue Unerman heeft dat te maken met de dominante mannencultuur die heerst op de werkvloer. Hun advies: leer het te accepteren en gedraag je als een vent. 

In hun nieuwe boek The Glass Wall geven de dames aan dat mannen en vrouwen nou eenmaal andere verwachtingen hebben en dat ze niet helemaal dezelfde taal spreken. Helaas is dit vaak in het nadeel van de vrouw. Om hogerop te komen in je carrière zul je deze man-vrouw verschillen dus moeten accepteren. Simpelweg: pas je aan.

Hoe je dat doet? Kathryn Jacob en Sue Unerman geven een paar handige tips.

1. Schaamteloze zelfpromotie

Wij vrouwen vinden het soms lastig om onszelf op te hemelen. Toch is het best verstandig om je baas af en toe te wijzen op de prestaties die je hebt geleverd. Zie jezelf dan ook als een merk en wees niet bang om dat merk te promoten. Voelt het toch wat onwennig? Prijs dan ook eens de prestaties van je collega's. 

2. Weet wat je waard bent

Wist je dat vrouwen pas solliciteren als ze aan 100% van de gevraagde eisen voldoen? Bij mannen ligt dit percentage slechts op 60%. Probeer eens objectief naar jezelf te kijken en stel vast welke kwaliteiten je nog meer in huis hebt. Zo weet je precies wat je waard bent als je gaat solliciteren. 

3. Omzeil de regels

Natuurlijk wil je laten zien dat jij je baan uiterst serieus neemt en dat je altijd de waarheid spreekt. Maar soms is een leugentje om bestwil best op zijn plaats. Zit je bijvoorbeeld in de stress omdat je kind een oppas behoeft? Doe wat mannen doen en lieg, vertel aan je baas dat je ziek bent. Hierdoor krijg je gek genoeg meer sympathie, op de lange termijn.

4. Toon je emoties

Vrouwen zijn echte pleasers en dat maakt ze vaak terughoudend. Maar wanneer het moment erom vraagt, is er niets mis mee om af en toe eens flink uit je slof te schieten. Het maakt je bovendien een stuk knapper en ook nog eens intelligenter. Daar komt nog bij dat je laat zien dat men niet gemakkelijk over jou heen kan lopen.

5. Laat iemand anders eens de koffie halen

Klinkt een tikkeltje arrogant, en dat is het misschien ook, maar wanneer jij altijd degene bent die zes lege mokken vult bij het koffiezetapparaat voor je mannelijke collega's, gaan ze je (onbewust) vanzelf anders zien. Ben je dus de enige vrouw in een groep met mannen? Plaats jezelf dan niet in een lagere positie.