E-mails die we niet willen, maar wel krijgen, deel 3

​De Grote Gunst.

Per jaar tikken we gemiddeld 40.000 woorden weg als het gaat om e-mails. Daar valt met gemak een boek mee te vullen. Voor het grootste deel is de e-mail toch nog best een technologische vooruitgang om blij mee te zijn (je zou maar zoveel brieven moeten schrijven...). Dat er in dat driftige mailverkeer weleens tergende berichten voorbijkomen waar je niet per se op zit te wachten, en waardoor je je computer eigenlijk gewoon uit het raam zou willen kieperen, is vervelend, maar valt wat aan te doen. Daarom: een aantal mails waar we de bibbers van krijgen, en zou kunnen doen om te voorkomen dat die computer straks op straat aan gruzelementen ligt.

Advertisement - Continue Reading Below

We noemden al de zelfpromotiespam en de kettingbrief, deze week: de Grote Gunst.

Vooropgesteld: in het kader van karma is er niets mis met iemand een gunst verlenen. Sterker nog: hoe zou de wereld eruit zien als niemand dat meer zou doen? Maar er zijn grenzen. Zo hoéf je heus niet je uiterste best te gaan doen voor iemand die je nauwelijks kent en die zonder aankondiging je mailbox binnen komt vallen met het verzoek om een baan of referentie, of met een vraag waar jij niet 1, 2, 3 het antwoord op weet, waardoor het je tijd gaat kosten.

Meest gelezen

Nogmaals: als jij denkt dat het goed is voor je bonuspunten: gewoon doen. Maar weet wel dat je echt niet uit hoeft te vinden wat de vriend van de zus van de vriendin van je tante het beste kan zetten boven een brief aan iemand van HR die jij nog nooit hebt gezien en wellicht zelfs niet eens bij jou in hetzelfde gebouw zit. Echt niet.

Reageer netjes met sorry, hier kan ik je niet bij helpen. En heb meelij met de volgende vage kennis die vervolgens lastig wordt gevallen.