Stress. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen en de signalen dat je het niet meer de baas bent, zijn overduidelijk.

Het is een groot probleem, ook onder jongere vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Cosmopolitan. Maar liefst 60 procent van de 7800 onderzochte vrouwen geeft aan wekelijks wakker te liggen van het piekeren. 

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen young professionals met een veeleisende baan en een hoge werkdruk burned out dreigen te raken, maar dat ook studenten emotioneel uitgeput zijn. De meeste vrouwen geven hun energielevel nog net een voldoende en maar liefst 70 procent heeft last van klachten als onzekerheid, concentratieverlies, besluiteloosheid en angst- en paniekklachten.

Veel jonge vrouwen zijn ook erg streng voor zichzelf: bijna 80 procent hangt haar zelfwaarde op aan de prestaties die ze levert en 58 procent blijkt een rasechte perfectionist. 'Minder perfectionistisch zijn' is dan ook het meest genoemde antwoord op de vraag wat vrouwen aan zichzelf zouden willen veranderen. Ook kampen veel vrouwen met een hoge sociale druk. Ze zijn dagelijks bezig met wat anderen van ze denken. Hierbij spelen social media een rol: ruim 90 procent voelt zich weleens onzeker door wat ze ziet op bijvoorbeeld Instagram.

Zestig procent, dat is nogal niet wat. Hoor jij daar bij? Wie weet heb je hier wat aan: schelden helpt (echt!) en er zijn manieren om stress in je voordeel te laten werken.