Over een aantal decennia waarschijnlijk alleen nog te bekijken in geschiedenisboeken, maar wij weten uit eerste hand: de postbode, die heeft bestaan. De bodes die in de 18e eeuw nog met de post onder hun arm te voet van stad naar stad trokken, die zullen wel hartelijk hebben moeten lachen als er toen iemand geweest was die hen wist te vertellen dat er op een dag apparaten zouden bestaan die in je broekzak passen en om de drie minuten (jawel, het gemiddelde) vreemde geluiden maken, want: post!

Per jaar tikken we gemiddeld 40.000 woorden weg als het gaat om e-mails. Daar valt met gemak een boek mee te vullen. Voor het grootste deel is de e-mail toch nog best een technologische vooruitgang om blij mee te zijn (je zou maar zoveel brieven moeten schrijven...). Dat er in dat driftige mailverkeer weleens tergende berichten voorbijkomen waar je niet per se op zit te wachten, en waardoor je je computer eigenlijk gewoon uit het raam zou willen kieperen, is vervelend, maar valt wat aan te doen. 

Daarom: een aantal mails waar we de bibbers van krijgen, en zou kunnen doen om te voorkomen dat die computer straks op straat aan gruzelementen ligt.

First up: de zelfpromotiespam

Je collega opent een eigen veganistische sappenwinkel! En dat moet gevierd! En daarom krijg je 34 reminders voor de opening! Want je collega zou het fantastisch vinden als je erbij bent! En dus mag je het niet vergeten! Je mag ook best iemand meenemen! Het was dus in Amsterdam! Spam van onbekenden is tot daaraan toe, die kun je of met een druk op de knop verwijderen, of je blokt de zender. Spam van bekenden is andere koek. De enthousiaste zelfpromoter met 34 reminders valt niet of nauwelijks te negeren. Of toch wel? Wat je in ieder geval kunt doen: een aparte map aanmaken en vervolgens een filter instellen opdat dit soort mails direct in een andere map terecht komen in plaats van je Postvak In.