Picture this: het is al bijna vijf uur, jij hebt nog een hele stapel werk liggen, moet die emails nog beantwoorden en je zou ook dat belletje nog plegen met die belangrijke klant. Dat wordt weer overuren draaien. Eenmaal thuis plof je op de bank, om er pas de volgende ochtend weer vanaf te komen. En als de wekker gaat, hoor je slechts 3 letters: NEE. 

Herkenbaar? Schrale troost: je bent niet de enige.

Stress kennen we allemaal wel, maar volgens diverse onderzoeken krijgen ook steeds meer mensen een heuse burn-out. De symptomen? Pijn, vermoeidheid en een hoge bloeddruk, waardoor je na een werkdag uitgeblust thuis komt en het liefst meteen in bed kruipt. Een burn-out (om maar direct in doemscenario's te denken) kan er toe leiden dat je uiteindelijk een paar maanden of een jaar uitgeput thuis komt te zitten met bovenstaande klachten. 

Hoe je eraan komt? De oorzaken zijn legio (te hoge werkdruk, te veel werk, moeilijke collega's/baas), maar er is er ook één opgedoken die niet vaak aan bod komt. Een onderzoek gepubliceerd in de Journal Frontiers wijst uit dat werknemers die niet helemaal op hun plek zitten sneller kampen met burn-out klachten als hoofdpijn, pijn op de borst, kortademigheid of emotionele vermoeidheid. 

Op zich logisch natuurlijk: wellicht word je niet genoeg of juist teveel uitgedaagd, of ben je het niet eens met de bedrijfscultuur en voer je daar regelmatig verhitte discussies over met je baas. Dat levert, dat zul je begrijpen, onnodig veel stress op. 

Ga dus eens bij jezelf na of jij wel echt op de goede plek zit. Is de conclusie van niet? Dan is dat al een stap in de goede richting, maar wat doe je vervolgens? 

Als je geen zicht hebt op een andere baan:

Maak dingen niet groter dan ze zijn

Natuurlijk, geen plezier in je werk hebben is niet bepaald een pretje, aangezien je er toch aardig wat uren vertoeft. Maar kijk verder dan dat: mooi huis? Fijne vriendenkring? Gelukkige relatie? Kortom: count your blessings. Het maakt je baan niet minder rot, maar het relativeert wel.

Trek het je niet persoonlijk aan

Veel van wat er op de werkvloer gebeurt, is politiek. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, daar hoef je ook niet in mee te gaan, maar als er beslissingen worden genomen of dingen worden gezegd die op jou(w functie/werkzaamheden) betrekking hebben, betekent dat nog niet dat ze op jouw persoon slaan. Het is simpelweg een zakelijk spel, en jij speelt mee, of je nu wilt of niet. En het je persoonlijk aantrekken maakt dat spel alleen maar zwaarder voor je.

Trek er lering uit

Je kunt gaan zitten kniezen, of schelden en tieren, zo je wilt. Maar een nieuwe baan dient zich wellicht voorlopig niet aan, dus je zult nog even door moeten. Dus geef er een leerzame draai aan: waar ging het mis? Wat was mijn rol daarin? Hoe heb ik het aangepakt? Hoe had ik het beter of anders aan kunnen pakken? Zo levert die ellende je in ieder geval nog wat levenswijsheid op.

Bovenstaande dingen reeds geprobeerd, en nog steeds de balen ervan? Dan wordt echt het tijd voor iets anders en dien je actief te gaan zoeken naar een andere baan. Hoe?

Wees op de hoogte

Zorg ervoor dat je alles weet over het gebied dat je interesseert. Met deze kennis kun je laten zien dat je bevlogen bent en hard werkt om nieuwe dingen te leren. En met dit digitale tijdperk is je inlezen in verschillende materie gemakkelijker dan ooit: YouTube staat vol met wijsheid en op sociale kanalen kun je de juiste mensen volgen die je van de nodige kennis kunnen voorzien. Stapje verder? Bedenk welke cursussen of kwalificaties een ommezwaai makkelijker zouden kunnen maken. Kun je in je vrije tijd een stoomcursus doen die je de juiste richting op helpt?

Gebruik je contacten 

Persoonlijke relaties die begrijpen waarom en hoe je wilt veranderen, helpen je waarschijnlijk beter op weg dan recruiters. Vraag vrienden om advies, bezoek eens een netwerkborrel en leg contact met mensen die al in jouw droomveld werken, via social media bijvoorbeeld, en vraag ze om suggesties.

Inventariseer je vaardigheden

Sommige dingen die je in een huidige of vorige baan hebt gedaan kunnen in je voordeel werken bij de baan die je op het oog hebt. Neem die vaardigheden nog eens onder de loep en kijk oefen er mee. Als je langer bij één baan zit, doe je vaak dingen op de automatische piloot, zonder er bij na te denken. In een sollicitatiegesprek kan dat zomaar ter sprake komen.

Bedenk hoe ver je bereid bent te gaan voor verandering 

Zou je genoegen nemen met minder salaris, een junior positie, zou je willen verhuizen? Denk daar goed over na, en stel grenzen. Op het moment dat je in een baan zit waar je je niet prettig in voelt, ben je geneigd die grenzen te negeren en alles aan te grijpen om maar ergens weg te komen. Is ok niet bepaald de juiste manier, natuurlijk.