En omdat die socialistische partij dat vindt, en omdat ze De Digitale Burn-out wil bestrijden, is er een maatregel in het leven geroepen die de werknemer het recht geeft buiten werktijden 'de verbinding te verbreken'. Want, stelt de Franse overheid, almaar verbonden (willen) zijn, is een universeel probleem dat groeit - en waar dus wat aan gedaan moet worden. Klinkt als een sympathieke daad waar we, op zich, wel op zitten te wachten, niet?

Hoe Hollande het voor zich ziet: bedrijven met meer dan vijftig werknemers dienen een soort handvest van goed gedrag op te stellen waarin ze aangeven op welke gezette tijden ('s avonds, in het weekend, tijdens vakanties, you name it) geen werkmail beantwoord of verstuurd mag worden. 'All the studies show there is far more work-related stress today than there used to be, and that the stress is constant,' vertelt partijgenoot Benoit Hamon aan de BBC.

Heeft-ie een punt, want hoewel we fysiek ons kantoor wel verlaten, zo rond zessen, verlaten we ons wérk eigenlijk nooit, want: smartphone, en: (bijna) altijd en (bijna) overal (razendsnel) internet. Maar. Er is dus ook een nee-kamp. Met ook een punt. Namelijk dat het niet wil dat er Big Brother is watching you taferelen ontstaan, verschaft door dames heren Franse overheid.

Tja. Valt wat voor te zeggen. 

De werkmailmaatregel is onderdeel van een nieuwe Arbeidswet die de minister van Sociale Zaken Myriam El Khomri wil doorvoeren - en waarover ook al een heleboel gesteggel is (en zoals het een goede Fransman betaamt, spring je in de bres voor waar je het dan wel of niet mee eens bent).

Gesteggel of niet, we zijn best een beetje uit het oog verloren wanneer het nou tijd is die telefoon even te laten voor wat-ie is, en dus ook het gepling van je werkmail even te laten voor wat het is (of uit te zetten) en je op andere zaken (je partner, bijvoorbeeld, je kinderen, poes Minoes, de sportschool, vrienden, wijn) te richten dan werkzaken. En om de boel weer recht te trekken, kunnen we misschien best een helpende hand gebruiken.

'At home the workspace can be the kitchen or the bathroom or the bedroom. We shift from a work email to a personal WhatsApp to a Facebook picture to a professional text - all on the same tool,' schrijft BBC terecht. Je bent thuis, maar eigenlijk ook weer niet. Waardoor relaties zomaar 'ns in zwaar weer zouden kunnen belanden (ja, ook de jouwe) en je groot kanshebber bent voor een burn-out. En daar zit je niet op te wachten, denken wij zo.

Het is, enerzijds, goed dat de Franse overheid zich zorgen maakt (of 'zorgen maakt') over haar nimmer nooit werkende burgers, het is goed dat vrije tijd wordt bewaakt en dus je tijd om bij te komen en op te laden. Iets minder zou het zijn wanneer deze werkmailmaatregel een moeten wordt, en het de werknemer bemoeilijkt wordt er een flexibel rooster op na te houden...

'In my company we compete with Indian, Chinese, American developers. We need to talk to people around the world late into the night. Our competitors don't have the same restrictions,' vertelt een Franse programmeur daarover aan de Engelse omroep.

Iets om over na te denken, Benoit Hamon.