Ja, we hebben allemaal weleens geen zin. (Logisch ook, met dit weer.)

Ja, Netflix is een probleem (of nou ja: we zijn eigenlijk zelf het probleem, met ons onvermogen maat te houden en op tijd naar bed te gaan, maar dat even terzijde). 

Ja, iedereen is weleens moe. Ja, ook na het weekend.

Nee, we springen niet allemaal om 06u30 enthousiast uit bed om een potje te gaan hardlopen en burpee-en (wie doet zoiets, überhaupt?). 

Nee, we hebben niet allemaal van de een op de andere dag een geslaagd leven (met succes en geld enzo). Sterker nog: niemand heeft dat van de een op de andere dag. Kijk, dat moet geruststellen. 

Ja, voor een geslaagd leven moet echt iedereen werken. (Mocht jij degene zijn die dat niet hoefde te doen, bel ons dan zeker en vertel je geheim.)

Ja, elke vrouw (en man?) heeft vreetbuien. 

Maar, en nu wordt het interessant, de vraag is: wàt doe je met het hebben van geen zin, wat doe je ten tijde van lamlendigheid, van vreetbuien, welk excuus bedenk je om je sportschoolbezoek te verzuimen (als je voornemen was dat gebouw toch op z'n minst tweemaal weeks aan te doen)?

Niks? 

We hebben de vervelende neiging alles aan te grijpen om maar vast te kunnen stellen dat wijzelf het probleem niet zijn, want dat probleem is, uiteraard, iets of iemand anders. (Netflix! Het was Netflix!) Zo zonde. Want door aldoor met excuses in de rondte te strooien, kom je precies geen steek verder in je leven. En je hebt toch echt maar één leven. 

Schrijver, ondernemer en best wel succesvol mens Gary Vaynerchuk legt het als volgt uit:

'It's stunning how many remarkable reasons and circumstances people can come up with to explain why they haven't met with success.'

Amen. 

Amerikaans politicus en schoolvoorbeeld van nijverheid, Benjamin Franklin, is wat harder in zijn oordeel:

'He that is good for making excuses is seldom good for anything else.'

Maar gelijk, dat heeft-ie.

En dus: 11 excuses waarmee we 'ns moeten stoppen ze te maken. 

Ik heb geen tijd

Ho. We hebben allemaal hetzelfde aantal uren in een dag. Hoe kan het dat sommigen in dat tijdsbestek een heleboel gedaan krijgen, en jij bijna niks? Simpel: die sommigen verspillen hun tijd niet. En zeg, als je dus geen tijd denkt te hebben, op z'n minst eerlijk: 'Ik kijk liever naar de televisie.' Of: 'Ik lees liever een boek.' Of: 'Sorry, maar ik heb mijn rust even nodig.' Dat mag namelijk gewoon.

Ik ben te moe

De vraag is: is dat een probleem? Er is nog nooit iemand overleden van een dag moe-zijn. En, helaas, ook als je moe bent kun je naar de sportschool. Ja, uitgeput zijn is iets heel anders en dien je serieus te nemen, dat spreekt.

Ik heb geen geld

Beter. Dan heb je ook niets te verliezen! Benader het niet hebben van geld als een mogelijkheid in plaats van als een obstakel. Probeer dingen, wees creatief, make it happen.

Mijn man / vrouw / kinderen / familie / vrienden steunen me niet

Dus je naasten geloven niet in je? Ocharme. Een pracht van een gelegenheid om ze het tegendeel te bewijzen.

Ik heb kinderen

En toch is dat geen reden je dromen op te geven en op veilig te spelen. Tenzij het hebben van kinderen je droom is natuurlijk - in dat geval hoef je ze ook niet te gebruiken als excuus.

Ik moet werken

Dat moeten we allemaal. Maar gelukkig is daar het weekend, en zijn daar de avonduren, waarop je nog heel veel zinnige dingen kunt doen. 

Ik heb niet de juiste diploma's

Ja, doei. Steve Jobs had die ook niet. En we weten allemaal wat hij voor elkaar heeft gebokst. 

Ik ben niets waard

Als je dat steeds blijft herhalen niet, nee. 

Ik ben niet knap genoeg

Nou en. Humor en een leuk karakter zijn zomaar twee veeeul belangrijkere eigenschappen in het leven.

Ik ben te zwaar

Tijd om dan toch eens die burpees te overwegen, maar sowieso de snoeppot eens achter slot en grendel te zetten. 

Ik kom uit een klein dorpje 

#internet

Goed, dan volgen nu nog wat zalvende woorden, want er zijn absoluut verzachtende omstandigheden. Soms hèb je ook gewoon geen tijd, namelijk. Maar! Dan heb je daar allicht een legitieme reden voor, in plaats van 'het hebben van geen tijd' almaar te gebruiken om dingen niet te hoeven doen waar je a) simpelweg geen zin in hebt, of b) eigenlijk heel bang voor bent. En, ja, kinderen behoeven (en verdienen) alle aandacht en zorg die je ze kunt geven, maar wees dan ook tevreden met het zijn van (huis)moeder (sowieso een waardige rol die ontzèttend wordt onderschat) en gebruik je kinderen niet als excuus voor de dromen die je (nog) niet hebt verwezenlijkt. 

Punt is: als je iets echt wilt, dan valt het te bereiken. Echt waar. Je moet er alleen wèl wat voor over hebben. Begin maar eens met het beantwoorden van deze vraag.