Een paar maanden geleden beklonk Zweden het plan om van 8-urige werkdagen over te stappen naar werkdagen van zes uur - want dè oplossing tegen ziekteverzuim en gelanterfant op de werkvloer, aldus De Verwachting. 

Göteborg had de eer en schone taak op te treden als proefkonijn. En dus zijn ze er onlangs aan het experimenteren geslagen. Er zijn, om te beginnen, twee departementen van het gemeentebestuur aangewezen. Het ene mag na zes uur hun spullen pakken (o joy!), het andere moet acht uur volmaken. Beide groepen krijgen hetzelfde loon. Eind dit jaar wordt de balans opgemaakt, maar vice-burgemeester Mats Pilhem is alvast dolenthousiast.

Ondertussen is er ook al een aantal andere bedrijven in Zweden overgestapt, met het Toyota service centrum als earliest adopter. Dertien jaar geleden omarmde het werkdagen van zes uur. En wat blijkt: het personeel is vandaag de dag stukken gelukkiger, productiever, veel minder ziek en de winst is gestegen met een whopping 25% (daar zullen allicht ook andere factoren een rol bij hebben gespeeld, maar soit). Het mooiste van al is dat het salaris van dames en heren Toyota-medewerkers er niet onder heeft geleden, ze krijgen gewoon hetzelfde uitgekeerd als toen er nog acht uur per dag werd gewerkt, ze verdienen nu gewoon meer per uur.

Om nog wat meer olie op het vuur te gooien: verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat een werkdag van acht uur ten koste gaat van de gezondheid en dat eentje van zes uur even productief is als die van acht. 

Campagnetje starten maar jongens?