We ontvangen mogelijk commissie via links op deze pagina, maar we raden alleen producten aan waar wij als redactie achter staan
22 gezonde zomersnacks voor die onvermijdelijke middagtrek
Nooit meer een knorrende maag!
Wij zijn groot voorstander van snacken tussen de maaltijden door en ook steeds meer voedingsdeskundigen prijzen de snack attack. Maar hoe zorg je ervoor dat je rond vier uur niet naar die koektrommel grijpt, maar ook niet opgescheept zit met een half vergane appel (want: gezond)? Wij tippen 25 (!) gezonde zomersnacks die van die middagdip een waar feest maken.
van: Redbook
Watermeloen schaaltjes
Niets belichaamt zomer meer dan de watermeloen. Voeg wat komkommer en feta toe voor een hartige bite.
Het recept vind je op Cooking for Keeps.
Fruitpizza
Tegen pizza zeggen we nooit nee en wanneer dit geneugte des levens ook nog eens gezond kan, rennen we helemaal naar de winkel.
Het recept vind je op Hungry Happenings.
Bevroren bosbeshapjes
Onwijs zin in ijs maar ben je net zo goed op weg met je gezonde, nieuwe levensstijl? Stil je honger met deze gezonde, bevroren traktatie. Maak er gelijk een hele hoop, want deze zijn binnen no time verdwenen.
Het recept vind je op Live Eat Learn.
Perzik Caprese torentjes
Zoveel zoete verleiding in één gerecht - perzik, mozzarella, honing en bourbon - dat kan niet anders dan een genot zijn.
Het recept vind je op The Cookie Rookie.
Mandarijnparten
Dip je fruit eens in pure chocola en maak het geheel af met een snufje zout voor de perfecte middagsnack.
Het recept vind je op Deliciously Yum.
Komkommer sushirollen
Dol op sushi? Ren dan onmiddellijk naar de winkel en gooi de volgende zaken in je mandje: komkommer, avocado, rijst, wortel en paprika. Zo simpel kan het zijn.
Het recept vind je op Live Eat Learn
Chocolademuffins
Muffins zijn geweldig om je dag mee te beginnen. Helemaal wanneer ze ook nog eens weinig calorieën bevatten. Extra bonus: deze zijn gemaakt met courgette!
Het recept vind je op Running with Spoons.
Fruitijsjes
Weg met vanilleijs of Ben & Jerry's iconische Cookie Dough: de mensch blieft fruit in haar hoorntje. Sprenkel er nog wat discodip overheen en je dag kan niet meer stuk.
Het recept vind je op My Fussy Eater.
Fruitrolletjes
Het leven is kort, dus trakteer jezelf regelmatig op deze heerlijke bosbes en perzikrolletjes. Passen gemakkelijk in je tas dus zijn geschikt voor ieder snackmoment.
Het recept vind je op Cupcakes & Kale Chips.
Avocadobrownies
Wel een afgetrimd bikinilijf, maar geen zin (en kracht) om brownies op te geven? Met deze gezonde exemplaren (met avocado!) zit je helemaal gebakken.
Het recept vind je op The Healthy Maven.
Met chocolade overgoten banenschijfjes
Bevroren bananenhapjes zijn de droom van je middagsnackmoment. Een gewone banaan zal nooit meer voldoende zijn.
Het recept vind je op The View From the Great Island.
Tropische papayabootjes
De combinatie kokosnoot, yoghurt, bananenijs en papaya is altijd winning!
Het recept vind je op Minimalist Baker.
Cashewnoten geroosterd in kaneel
Wie dol is op de welbekende in honing geroosterde noten, zal ongetwijfeld ook fan zijn van dit recept. Helemaal wanneer we je vertellen dat deze snack ook nog eens een stuk gezonder is dan eerstgenoemde. Besprenkel de cashewnoten met een laagje kokosnootlie en kaneel en stop ze zes minuten lang in de oven. Niet alleen zitten cashews vol goede vetten en eiwitten, deze snack stilt ook nog eens je zoete trek.
Gember koriander shake
'Gember werkt ontstekingsremmend en stimuleert de spijvertering. Koriander is een superfood en ananas bevat bromelaïne dat ook onwijs goed is voor de spijsvertering,' legt Elana Amsterdam, auteur van Paleo Cooking uit. Voor deze smoothie stop je wat koriander, een geschilde komkommer, het sap van een limoen, een klein brokje gember en vijf kleine stukjes ananas in de blender. Voor een optimale spijsvertering adviseert Elana de smoothie langzaam op te drinken, als ware het een glas wijn.
Smoothie-ijsjes
'Ik maak vaak een hele grote hoeveelheid smoothie waarna ik er achter kom dat ik het allemaal echt niet op kan,' legt dr. Oz uit. Weggooien is zonde en dus maakt ze deze overheerlijke smoothie-ijsjes. Het is erg simpel: mix het sap van een citroen of limoen met wat vers fruit en yoghurt in de blender door elkaar. Giet vervolgens het mengsel in ijshoudertjes, steek er een stokje in en in de vriezer ermee!
Bevroren druiven
In tegenstelling tot vers fruit, wat regelmatig vrij prijzig is en na een aantal dagen al begint te verpieteren, kun je bevroren fuit een stuk langer bewaren en beperk je de kosten. Sabbelen op een bevroren druif stilt de zoete trek en is natuurlijk ontzettend gezond. 'Ik kies altijd voor de paarse druif aangezien deze extra antioxidanten bevat,' legt Beller uit. De druiven met pit zijn voedzamer dan pitloze exemplaren aangezien deze rijk zijn aan vitamine E, flavonoïden en polyfenolen - juist, en laten dat precies de voedingsstoffen zijn die je ook in rode wijn vindt.
Een Griekse salade op Wasa toast
Is het een salade? Een sandwich? Zo ongeveer, het is het namelijk allebei. Dr. Oz tipt wat Wasa crackers in te smeren met olijfolie, hier oregano overheen te sprenkelen en het geheel te bedekken met een dun laagje fetakaas. Zo, de basis voor je "taartjes" is klaar, nu dienen ze enkel nog afgemaakt te worden met sla, tomaat, komkommer en andere groentes naar keuze. 'Ik snijd komkommer in langwerpige plakjes die ik vervolgens bovenop de sandwich leg om alles bij elkaar te houden,' legt dr. Oz uit.
Gazpacho
Hoewel vaak beschouwd als voorgerecht, kan een soep, met hier en daar wat aanpassingen, ook prima als snack door het leven. Wat dacht je van een heerlijke gazpacho boordevol groenten en met een heerlijke bite?
Voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
6 rijpe tomaten in blokjes
2 kopjes watermeloen
2 middelgrote komkommers ontdaan van zaadjes en schil
3/4 ui, gesnipperd
1/2 jalapeño, klein gesneden (haal de zaadjes eruit wanneer je niet van pittig houdt)
1 teen knoflook, gepeld en klein gesneden
1/4 kop versie peterselie
1/4 kop versie muntbladen
1/4 kop rodewijnazijn
Het sap van 2 limoenen
1 kop tomatensap
zout
1/2 kop feta als garnering
Pittige saus of Worcestershiresaus ter garnering (optioneel)
In een blender meng je de tomaten, watermeloen, komkommer, ui, jalapeño, knoflook, azijn, limoensap, kruiden en tomatensap door elkaar tot je een ideale dikte bereikt. Breng het geheel op smaak met zout. Giet de soep in een aantal kommen (gazpacho wordt koud gegeten) en garneer het geheel met twee theelepels verkruimelde feta en wat pittige saus.
Chia ice tea
Ice tea is een echt zomerdrankje en dit jaar maak je 'm nog lekkerder met een geheel onverwachte toevoeging: chiazaden. 'Vermijd de kant en klare ice tea, want die zit vol met suiker, en maak zelf een kan van dit zomerdrankje,' tipt Rachel Beller, auteur van het boek Eat to Lose, Eat to Win. Roer een theelepel witte chiazaden door een glas ongezoete perzik of frambozen ice tea en voeg een aantal druppels stevia of een theelepel honing toe om het geheel wat zoeter te maken. 'Chiazaden zetten uit in het lichaam en zitten vol met antioxidanten, omega-3 vetten en vezels,' legt Beller uit. Combineer met een stuk fruit om een vol gevoel te behouden tot het avondeten.
Songfestival 2024: alles wat je wilt weten
Waarom de Dodenherdenking steeds belangrijker is
Is intuitive living wel zo'n goed idee?
Dit geef je een moeder die alles al heeft