Leuk, al die enthousiaste zomerbucketlists. Maar voor wie 'm 21 september helemaal afgevinkt op Instagram wil zetten, mag best een beetje haast maken. Want, reality check, hou je vast, die zomer is dus al goeddeels op de helft. En zoals dat gaat met zomers die al goeddeels op de helft zijn: voor je het doorhebt, zijn ze voorbij! En daar sta je dan, met je goedbedoelde todolijst, waar je precies nul dingen van hebt gedaan, omdat alle punten toch, misschien, bij nader inzien een beetje ondoenlijk en onbetaalbaar bleken. Maar! Er is hoop. Bazaar zet een aantal al te fanatieke punten op een rij en biedt een haalbaar alternatief. Kun je mooi alles afstrepen voor de herfst aanklopt.

1) Pak een dartpijl en gooi 'm richting een wereldkaartOp zich redelijk haalbaar, maar nu komt het: en ga naar de plek op de kaart waar je de dart zojuist in hebt gegooid. Ook als het Antarctica is? Of de Indische Oceaan? Leuk. Maar nee. Toch ontzettend behoefte aan een verrassingselement deze zomer, want: #yolo? Pak er dan een kaart van Nederland bij. Of doe tien briefjes met daarop tien Europese steden in een hoge hoed. Grabbelen! (Wij weten er trouwens nog wel tien.)

2) Doe een parachutesprong Beslist een prachtplan. Maar vaak blijft het bij zo'n stoere onderneming bij een prachtplan. Op de een of andere manier staat-ie aan het einde van de zomer ergens op je lijst onafgevinkt te wezen. Parachutespringen is niet onbetaalbaar, maar als goedkoop valt het ook niet weg te zetten. En kan ik eigenlijk wel ademhalen daar boven? Wat als mijn parachute een slechte dag heeft?

Goed. En dan nu iets haalbaars. Op (of van) deze fantastische voorwerpen kun je ook (af)springen:> Een duikplank (en trek gelijk een flink aantal baantjes voor een toplijf)> Een trampoline (en doe je kids/nichtjes/neefjes een plezier)> Een rots(je) nabij je vakantiebestemming (held!)

Ook een optie en hartstikke stoer: een klimwand of -bos bezoeken

3) Doe een bungeejumpZie punt 2.

4) Ga paraglidenZie punt 2.

5) Loop de Golden Gate Bridge op en neerWant: waarom niet? Fair enough. Maar: waarom wèl? Het is helemaal niet zo'n gezellige brug, die Golden Gate Bridge. Lees maar. En hij is eigenlijk ook helemaal niet zo gek lang, nauwelijks drie kilometer. Dus waarom zou je? Pak dan liever de Afsluitdijk, die is a) veel dichter bij huis, en b) pas écht lang: 32 kilometer. Daar ben je wel even zoet mee. (Vergeet geen flesje water mee te nemen.)

6) Beklim de Mount EverestOké, stoppen nou. Ga eerst maar 'ns kamperen in je achtertuin. En nodig een paar vrienden uit, wel zo gezellig. Kijk vanaf je luchtbed naar vallende sterren - of gewoon naar Netflix.

7) Leer surfenKan. Maar of je dat surfen, nadat je het enthousiast op je bucketlist hebt bijgeschreven, ook echt gaat doen, dat is de question. Haalbaar alternatief: paddleboarding. Maar je kunt ook naar het strand om a) te picknicken, b) bruin te worden, c) te plonzen, d) te flaneren, e) een potje te volleyballen. De keuze is reuze! En: gegarandeerd een leuke dag.

8) Doe vrijwilligerswerk En ineens heb je geen tijd (of was het zin?) meer. Een paar suggesties:> Koop een kop koffie voor iemand die het kan gebruiken> Geef je oude kleren aan een goed doel> Ga 'ns langs die eenzame buur

9) Ga roadtrippenJa! Ga! Moet wel iedereen een beetje behoorlijk kunnen, en willen, autorijden (sorry maar je wilt echt níet de enige chauffeur zijn), en vrij hebben, en naar Frankrijk willen. Je kunt, mocht het niet lukken met die roadtrip, ook gewoon een dag de hort op - en het roadtripplan (wat beslist een heel goed plan is) in de ijskast parkeren om het er medio december weer uit te halen en serieus aan te pakken?

10) Heb een zomerliefdeGoed, omdat dit punt onderhevig is aan nog heel veel meer externe factoren dan punt 1 t/m 9, gaat-ie waarschijnlijk niet helemaal lukken. Vind maar iemand om verliefd op te worden, en vind maar iemand die dat dan ook op jou wordt - anders telt het niet. Zie dat maar eens te hosselen, met een zomer die dus al, mocht je het even vergeten zijn, goeddeels op de helft is. In de buurt komen doe je met datingapp Happn.

11) Tot slot een paar superhaalbare bucketlistvoorstellen die je sowieso gedaan krijgt > Doe een avondje karaoke! Met deze playlist kun je vast warm draaien.> Ga naar Maastricht, want Maastricht is dus heel mooi en heel dichtbij.Hier de allerleukste adressen.> Organiseer een barbecue voor vrienden. Hang er een thema aan en ga los op details - dat vlees, daar draagt je beste vriend wel zorg voor.> Bezoek een theater-, muziek-, film-, foodfestival.> Lees het septembernummer van Bazaar van voor naar achter. (En stuur een kaartje naar de redactie, vinden we leuk. Singel 468.)