Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn trotse ouders van prinses Amalia, Alexia en Ariane. Die namen kozen ze natuurlijk zorgvuldig, maar wat betekenen ze eigenlijk? Het blijkt dat het koningspaar vooral inspiratie binnen de familie opdeed.


Prinses Amalia

De oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima heeft behoorlijk wat voornamen. Amalia's volledige naam is namelijk Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. De prinses is vernoemd naar Amalia van Solms, de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje. Haar eerste naam, Catharina, is afkomstig uit het Grieks en betekent 'rein' of 'zuiver'. De roepnaam van de troonopvolgster is echter Amalia geworden, wat 'inspanner in de strijd' betekent in het Germaans. De volgende twee namen zijn beide ode's aan haar grootmoeders. Beatrix is natuurlijk de moeder van Willem Alexander en Carmen is de naam van Máxima's moeder, wat 'goud', of 'zoet' betekent. Het koningspaar sloot de naam van hun oudste dochter af met Victoria, wat 'overwinning' betekent.

Prinses Alexia

Prinses Alexia's volledige naam is Alexia Juliana Marcela Laurentien. Haar eerste naam, wat tevens haar roepnaam is, is een verwijzing naar haar vader. De naam Alexia komt uit het Grieks en betekent 'verdediger' of 'helper'. Juliana is een vernoeming naar haar overgrootmoeder en de naam Marcela heeft ze te danken aan een tante van Máxima die dezelfde naam draagt. Haar laatste voornaam is Laurentien, vernoemd naar haar tante Laurentien Brinkhorst, de moeder van gravin Eloise.

Prinses Ariane

De volledige naam van de jongste dochter van het koningspaar is Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ariane, wat wordt uigesproken als 'Ariaan', betekent 'de eerbiedwaardige'. Wilhelmina is een duidelijke verwijzing naar Ariane's overgrootmoeder en betekent 'wilskrachtige beschermer'. De derde naam, Máxima, komt natuurlijk overduidelijk van haar moeder en betekent 'de grootste'. De laatste naam van het jongste zusje is ook een vernoeming van een familielid. Ariane deelt de naam Ines namelijk met het jongste zusje van Máxima en betekent 'de kuise'.