Ieder jaar vieren moslims het Offerfeest, dat groot is in traditionele islamitische landen maar ook in Nederland door een grote groep mensen gevierd wordt. De naam van het feest klinkt de meeste mensen bekend in de oren, maar niet iedereen kent de oorsprong en viering erachter. Bazaar vertelt je alles wat je over het Offerfeest 2024 wilt weten.

Ramadan: van vasten tot Eid Al Fitr, alles wat je wilt weten >

Wanneer is het Offerfeest in 2024?

Het Offerfeest duurt altijd vier dagen en valt op de tiende dag van de Hadj-maand, wat in de praktijk neerkomt op zo'n 70 dagen na het einde van de ramadan. In 2024 vindt het feest van zondag 16 juni tot en met donderdag 20 juni plaats.

Wat is het Offerfeest?

Het Offerfeest ontstond door een gebeurtenis rondom de profeet Ibrahim. Hij was bereid zijn zoon te offeren om zijn toewijding aan Allah te bewijzen. Allah stuurde daarop een ram naar de aarde, die Ibrahim in plaats van zijn zoon mocht offeren. Dit wordt anno 2024 nog altijd gevierd, inmiddels onder de naam Offerfeest (Eid al-Adha). Oorspronkelijk werd deze speciale dag 'Het grote feest' genoemd, waaruit blijkt hoe belangrijk deze dag voor moslims is.

Waarom de term 'Suikerfeest' niet meer veel wordt gebruikt >

Hoe wordt het Offerfeest gevierd?

Traditionele Islamitische gezinnen die het kunnen betalen, kopen een dier dat ze vervolgens slachten - het Offferfeest wordt daarom ook wel 'slachtfeest' genoemd. Alle familieleden worden vervolgens uitgenodigd voor een feestelijke maaltijd. Tijdens het Offerfeest staat ook delen centraal: vrouwen en kinderen krijgen cadeaus van hun mannelijke familieleden en wie het geld ervoor heeft, deelt uit aan de armen.

De vier dagen van het Offerfeest beginnen allemaal met een gebed, waarbij moslims zich van tevoren wassen en schone kleren aantrekken. Na het gebed worden felicitaties uitgedeeld en keren de families gezamenlijk naar huis voor het offeren van het dier en de daaropvolgende maaltijd. Traditionele gerechten die worden bereid zijn onder meer gestoomde lamsknietjes, tajines en gazellehoorntjes.

Hoe feliciteer je iemand met het Offerfeest?

Wil je een moslim een fijn Offerfeest wensen, dan kun je 'Eid Moebarak' zeggen, wat in het Nederlands neerkomt op 'gezegend feest'. Hoewel veel Nederlandstalige moslims die laatste wens ook zullen waarderen, pleit het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) er bij het Suikerfeest voor om de traditionele Arabische naam te gebruiken. Bij dat feest ligt de nuance iets anders, maar met 'Eid Moebarak' zit je in elk geval nooit mis.