Heb je net twee weken vakantie achter de rug, lig je potverdriedubbeltjes na werkdag één al ziek op bed met kruik en emmer bij de hand. Zeg maar dag tegen dat weekend op Vlieland, of dat in Parijs. Hoe is het toch mógelijk, horen we je denken?

Volgens Team Onderzoek van The National Academy of Sciences is er dus een goede reden voor. Wie namelijk in één klap zijn werkschema omgooit of even afreist naar een ver oord, brengt het lichaam zodanig in de war dat het vatbaarder wordt voor virussen. 

Akhilesh Reddy, co-auteur van het onderzoek, verklaart: 'Onze biologische klok zorgt ervoor dat we op gezette tijden een maaltijd nemen en voldoende nachtrust krijgen. Wanneer we dat ritme doorbreken, door bijvoorbeeld ons schema om te gooien of te verblijven in een andere tijdzone, raakt het lichaam in de war en is het even in niemandsland.'

De onderzoekers zijn ten tijde van dit schrijven bezig met het ontwikkelen van een reeks medicijnen die dat zomergriepje in een handomdraai de kop in kan drukken. Kun jij volgende zomer niet alleen een weekend Vlieland boeken maar ook meteen langs Zeeland - want: het nieuwe Ibiza.