Vanaf morgen is het weer zover: het International Film Festival Rotterdam. Elk jaar weer een cinematografisch hoogtepunt, met een haast onuitputtelijke lijst films en documentaires op het programma. Wij kozen vast negen toppers - scheelt jou een hoop keuzestress.

Califórnia
Braziliaanse coming of age film over Estela, die in de jaren '80 opgroeit tijdens grote politieke veranderingen. Met haar vriendinnen leeft ze toe naar haar reis naar oom Carlos in Amerikaans Californië, voor haar het beloofde land. Vanwege de eighties setting ook een fantastische soundtrack vol Bowie, New Order en The Cure. Én genomineerd voor de VPRO Big Screen Award.

youtubeView full post on Youtube

Demolition
Van de maker van Dallas Buyers Club, dit drama over een prille weduwnaar (Jake Gyllenhaal) wiens leven uit elkaar valt - niet op z'n minst door zijn eigen sloopdrift. Wanneer een snoepmachine hapert, komt hij in contact met een aardige klachtenlijnstem (Naomi Watts). 

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=eTJ1qS7KOm4 [/youtube]

The Man Who Fell to Earth
Ook in Rotterdam wordt de onlangs overleden superster David Bowie geëerd. En wel met dé sci-fi cultfilm waarin hij de hoofdrol heeft, en waarvan de theaterversie Lazarus nu op de planken staat in New York. Het verhaal: een alien die naar aarde is gekomen op zoek naar water voor zijn eigen planeet.

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=KUtJ5FnwfCk [/youtube]

Much Loved
In eigen land verboden, deze Marokkaanse film over drie jonge vrouwen die werken als prostituee in Marrakech. Regisseur Nabil Ayouch en zijn crew kregen, na de première in Cannes, zelfs doodsbedreigingen en aanklachten voor onzedelijkheid voor de kiezen. Ayouch wil met Much Loved de veelvoorkomende prostitutie in zijn land aan de kaak stellen.

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=5e6_CCkZ36w [/youtube]

Room
Boekverfilming van het beklemmende verhaal over Jack en zijn moeder Ma, die leven in gevangenschap. Langzamerhand ontvouwt op originele wijze de bizarre werkelijkheid achter hun situatie. Genomineerd voor vier Oscars, waaronder Beste Film. 

Harold and Lillian: A Hollywood Love Story
Ze waren het hart van Hollywood, dit echtpaar. Werkten samen aan honderden klassiekers als Rosemary's baby, Full Metal Jacket en Scarface. Toch kent bijna niemand storyboardtekenaar Harold Michelson en filmresearcher Lillian Michelson. Een emotionele documentairen over hun liefde en carrière.


Halal Love (and Sex)

Een tragikomedie over moslimmannen en -vrouwen en hun liefdeslevens. Vier verhalen komen bijeen, waarin iedereen in de liefde probeert zich te verenigen met de geloofsregels binnen de islam. Genomineerd voor de VPRO Big Screen Award.

The Assassin

Gebaseerd op een duizend jaar oude Chinese vertelling, deze historische oosterse vechtfilm. Het verhaal? Een generaalsdochter wordt ontvoerd door een non. Die traint haar tot huurmoordenaar, om haar vervolgens in te zetten tegen haar eigen familie. De Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien won in mei de regisseursprijs in Cannes met deze film.

Francofonia
Voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten, dit verhaal over de veiligstelling van de kunst in wellicht 's werelds beroemdste museum ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor gaan de Franse museumdirecteur en een cultuurminnende nazi-officier een risicovolle samenwerking aan. Een fascinerend portret, aangevuld met prachtige archiefbeelden van Parijs.