Heb je last van wallen en overweeg je daarom een traangootfiller behandeling? Weet dan dat goede voorbereiding essentieel is voor een succesvolle en veilige injectable ervaring. Wat kun je eigenlijk verwachten van het voor en na plaatje van een traangootfiller behandeling? Wat is eigenlijk de prijs van traangootfillers? En welke dingen kun je zelf doen om het herstel na de injectable behandeling te bespoedigen? Harper’s Bazaar zet samen met een cosmetisch arts de belangrijkste informatie over traangootfillers voor je op een rij.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van Harper's Bazaar hebben we absoluut niet het streven om het nemen van traangootfillers te stimuleren.

Waarom traangootfillers?

‘Des te ouder je wordt, des te meer volume je verliest in je gezicht,’ vertelt drs. Ludy Holst, cosmetisch arts KNMG en eigenaar van de Van Lennep Kliniek. ‘Door botresorptie, vetverlies en een steeds dunner wordende huid glijdt je gezicht een beetje van je schedel af.' Dit proces uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. De ene bemerkt het volume verlies in de slapen, de ander aan wallen waar zelfs de beste nachtrust niet tegen is opgewassen. Traangootfillers zijn ontwikkeld om dit laatste probleem aan te pakken.

Nog tips nodig voor een betere nachtrust? Lees dan hier vijf trucs om sneller in slaap te vallen.

Wat zijn traangootfillers?

De traangoot is een soort diepe vouw die van je binnenste ooghoek doorloopt tot onder je onderste ooglid,’ legt Holst uit. Deze vouw wordt beter zichtbaar door volumeverlies. Met een filler wil je dat volumeverlies dan ook tegengaan, zodat de traangoot minder zichtbaar wordt. Vaak wordt hier een hyaluronzuurfiller voor gebruikt. Hier lees je meer over de voor- en nadelen van hyaluronzuurfillers.

Donkere kringen en traangootfillers

'Sommige mensen met een getinte huidskleur hebben last van permanente donkere kringen onder de ogen,’ vertelt Holst. Veel mensen komen met dit probleem bij haar op het spreekuur en vragen dan naar een traangootfiller behandeling. Dit is volgens Holst echter niet de oplossing. ‘De donkere kringen komen niet door volumeverlies, maar juist door pigmentvorming. Deze mensen hebben gewoon goede skincare nodig en gelukkig is dat een stuk goedkoper.’

Traangootfiller prijs

Wat kost een traangootfiller? ‘Prijzen vergelijken is vaak appels met peren vergelijken,’ vertelt Holst. ‘Een meisje van 25 zal een andere prijs krijgen dan een vrouw van 65. Dit gebeurt omdat oudere vrouwen meer volume hebben verloren in de loop der tijd.’ Om toch een beeld te schetsen: de startprijs voor een traangootfiller behandeling is 350 euro. Verder adviseert Holst om altijd te checken welk product je daadwerkelijk koopt en welke diensten gedekt worden door de prijs. De kwaliteit van de aanbieders kan namelijk heel erg uiteenlopen, en goedkoop wordt al snel duurkoop bij een onervaren behandelaar.

Goede aanbieders traangootfillers

Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid om een goede ervaren behandelaar uit te kiezen. ‘Kies in ieder geval voor een cosmetisch arts KNMG,’ vertelt Holst. ‘Dit is sinds 2019 een beschermde titel. Alleen artsen die genoeg nascholing hebben gevolgd over de cosmetische geneeskunde en genoeg behandelingen hebben uitgevoerd mogen de titel gebruiken.’ Op de website van de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde vind je een register met alle cosmetisch artsen KNMG.

Traangootfillers risico's

Is een traangootfiller gevaarlijk? ‘Het grootste risico bij een traangootfiller behandeling is dat de filler in een bloedvat wordt gespoten,’ vertelt Holst. ‘Als dat gebeurt, sterft het gebied achter het bloedvat af. In het ergste geval kan dit zelfs tot blindheid leiden.’ De kans dat een traangootfiller mislukt is kleiner als je je laat behandelen door een ervaren cosmetisch arts KNMG. Mocht het toch gebeuren, dan kan een hyaluronzuurfiller in het ergste geval nog verwijderd worden met het middel hyaluronidase.

Tips voor herstel na traangootfillers

Er zijn ook dingen die je kunt doen om het meeste te halen uit je traangootfiller behandeling. ‘Drink van tevoren geen alcohol en slik geen aspirines,’ vertelt Holst. Dit zijn bloedverdunners, waardoor ze de kans op blauwe plekken na de behandeling vergroten.

‘Verder is het goed om na zo'n behandeling geen druk uit te oefenen op het filler gebied,’ legt Holst uit. ‘Draag bijvoorbeeld geen duikbril en ga niet op je gezicht liggen. Ook is het goed om even niet naar de sauna te gaan. Al deze dingen zorgen er namelijk voor dat de filler sneller wordt afgebroken.’

Voor en na traangootfiller

Hoe lang een traangootfiller blijft zitten? Van een traangootfiller behandeling heb je lang plezier. Gemiddeld blijft de filler twaalf tot achttien maanden zitten. Tot slot nog een een paar voor en na foto's van een traangootfiller ingreep. Uiteindelijk is dat toch de beste manier om een beeld te krijgen van een injectable behandeling.

Traangoot fillers
voor en na traangoot fillers van lennep kliniek

Andere behandelingen

Wil je je wallen aanpakken zonder dat daar een naald voor nodig is? Niet getreurd, want Harper’s Bazaar heeft de beste oogcrèmes, maskers en serums tegen wallen op een rij gezet. Geïnteresseerd in andere injectable behandelingen? Lees dan ook onze artikelen over lipfillers, kinfillers, kaaklijnfillers en facelifts.

Et voilà, dat was dan de Harper’s Bazaar traangootfiller spoedcursus. Laat het even inzinken en neem vooral de tijd voor een weloverwogen keuze. Want of je nou kiest voor een traangootfiller of toch niet, elke keuze is goed zolang JIJ je er prettig bij voelt.

Drs. Ludy Holst is cosmetisch arts KNMG en eigenaar van de Van Lennep Kliniek.