Vandaag is het internationale vrouwendag. International Women’s Day, zo u wilt. Een dag die steeds meer de aandacht krijgt die het verdient. Dat er nog een veel moet veranderen voordat we kunnen spreken over gendergelijkheid, staat buiten kijf. Maar, we hebben heus al een heleboel stappen in de juiste richting gezet, dus: nee, reden tot louter kniezerij is er vandaag niet. Waar op een dag als vandaag wel (extra) reden toe is: waarover berichten de media in het kader van International Women’s Day? Wat ontwaren zij? De interessantste krenten uit de pap:

1. #maakookhetverschil

Een loftuiting voor team WOMEN Inc. dat met onderstaande video een ode brengt aan moedige mensen die het verschil maken in de strijd voor gelijkwaardigheid – en daarmee de positiviteit opzoekt, in plaats van alleen te benoemen wat beter kan. Een greep uit de moedige mensen die aan bod komen: Janice die strijdt voor meer diversiteit op magazinecovers (zien we daar Bazaars juninummer voorbijflitsen?); Sarah die graag carrière bij de politie maakt, maar dan wel met hoofddoek; Yolande die zich hard maakt voor betere gezondheidszorg voor vrouwen. Inspirerend. Afijn, bekijk ’m hieronder zelf (en weet: sharing is caring):

facebookView full post on Facebook

2. Frankrijk op de bres voor gelijke beloning – Nederland volgt, zij het wat traag

Begin dit jaar stapte BBC-journalist en China-correspondent Carrie Gracie nog op toen haar ter ore kwam dat ze een stuk minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega’s bij de Britse publieke omroep. Waar Gracie in Engeland nog een vuist en een statement moest maken voor gelijke beloning, is dat in landen als Duitsland en IJsland niet meer nodig. Begin januari adopteerden die twee landen wetten die erop toe moeten zien dat mannen en vrouwen gelijk betaald worden voor gelijk werk. In Frankrijk zijn ze nu ook bezig met zulks. De BBC (de ironie) meldt dat Franse bedrijven die worden betrapt op discriminatie van vrouwen van de overheid drie jaar de tijd krijgen om de boel recht te zetten; de kloof te dichten, ‘lukt’ dat niet dan volgen er boetes. Werd op zich tijd: Frankrijk heeft 45 jaar geleden een wet omarmd die dicteert dat er sprake moet zijn van gelijke beloning. Toch krijgen mannen voor hetzelfde werk gemiddeld negen procent meer betaald dan vrouwen. Premier Édouard Philippe springt nu in de bres met: ‘We moeten verder gaan dan alleen mooie woorden. Het is tijd dat we gelijkheid in de praktijk brengen.’ In Nederland is het trouwens nog treuriger gesteld met gelijke beloning: volgens de laatste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (cijfers dateren uit 2014) krijgen Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven een whoppig twintig procent minder betaald dan mannelijke collega’s. Gelukkig zijn daar GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus die een wetsvoorstel hebben uitgedokterd dat gelijke beloning van mannen en vrouwen moet realiseren, een beetje eenzelfde als Frankrijk.

3. Nog weinig vrouwelijke hoogleraren in Nederland

Hoewel er afgelopen jaar honderd vrouwen als hoogleraar zijn aangesteld door Nederlandse universiteiten, en dat een verviervoudiging is van het jaar daarvoor, loopt Nederland nog altijd hopeloos achter. Het aandeel vrouwen aan de wetenschappelijke top is hiermee nu nog geen twintig procent (er zijn zeshonderd vrouwelijke hoogleraren op een totaal van drieduizend). We geven alleen Tsjechië en Cyprus het nakijken. Dat is een verdrietige score, helemaal als je bedenkt dat er in Nederland meer vrouwen dan mannen afstuderen. Daarover bericht de Volkskrant vandaag. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) stelde in een gezamenlijke verklaring met het ministerie: ‘Er is nog veel te doen, maar deze honderd aanstellingen zijn honderd stappen vooruit.’ En zo is het. Meer over vrouwen in de wetenschap lezen? Dat kan hier.

4. In Spanje wordt er gestaakt en rijden minder treinen

Driehonderd treinen zullen vandaag niet rijden wegens stakingen. De 24-uurs actie, in het leven geroepen door tien vakbonden, heeft nogal wat stof doen opwaaien. Feministische clubs hebben daarbij vrouwen opgeroepen vandaag geen geld uit te geven en hun huishoudelijke taken vandaag te laten voor wat ze zijn – actrice Penelope Cruz doet alvast mee en laat man Javier Bardem vandaag zorg dragen voor hun twee kinderen. Dit juicht dus niet iedereen toe. Partido Popular (PP), de centrumrechtse partij die het op het moment voor het zeggen heeft in Spanje, stelt dat deze actie alleen voor de elite is, niet voor de doorsnee vrouw met doorsnee problemen. In Spanje worden huishouden, opvoeding en zorg voor familieleden nog altijd benaderd als taken die weggelegd zijn voor vrouwen. Om een paar andere cijfers ter tafel te brengen: in Spanje wordt elke acht uur een vrouw verkracht; in 2017 zijn 49 vrouwen vermoord door hun partners; vrouwen krijgen in Spanje gemiddeld 14,2 procent minder betaald dan mannen. Het is de eerste keer dat vrouwen in Spanje op nationaal niveau staken voor deze zaken.

5. Gendergeweld in Guatemala

A woman’s struggle is everyone’s struggle.’ Wie tot slot nog een prachtige productie tot zich wil nemen vandaag: Elizabeth Melimopoulos en Ali Rae maakte er een voor Al Jazeera. Over de hoge mate van vrouwenonderdrukking in Guatemala. Maar vooral over het groepje Maya-vrouwen dat ertegen strijdt: de Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuaneras (AGIMS). ‘The association aims to eradicate all forms of violence and discrimination against indigenous women. Founded by five female community leaders in 2001, it now counts more than 400 women from 65 communities as members.’ Elizabeth en Ali portretteerden deze vrouwen. Gaat dat zien en lezen!