In deze we druk, druk, druk-cultuur ervaren we allemaal wel stress, laten we eerlijk zijn. Alleen de één net even een tikkie meer dan de ander. En wat blijkt? Vrouwen ook nét even iets meer dan de mannen. 

Redenen genoeg, denken we zo: geen nee kunnen zeggen, of naast het werk nog een takenpakket waar je u tegen zegt. Maar nee, de stress komt van iets anders, zo vonden onderzoekers toen ze er eens indoken. En wel van een fenomeen waar mannen nauwelijks last van hebben, namelijk de dreiging van de stereotypering, zo meldt Harvard.

We leggen het uit: zodra een vrouw een opdracht krijgt waarvan ze bang is dat ze hem slechter zal uitvoeren dan een man - onderhandelen, presenteren, you name it - steekt dit fenomeen, kennelijk, de kop op. Alleen al in gedachten de vergelijking maken hoe een man dit er vanaf zou brengen, maakt dat de vrouw het slechter doet, want dergelijke twijfel leidt tot een vermindering van het cognitieve vermogen, verminderde concentratie, en het verhoogt het stresslevel.

Een simpele test bewees het verschijnsel: toen een aantal vrouwen een wiskundetest moest maken, nadat hen werd gezegd dat mannen doorgaans daarin beter zijn dan vrouwen, presteerden de vrouwen inderdaad minder. Vrouwen die de mededeling niet kregen van te tevoren, presteerden namelijk beter. Hetzelfde trucje werd herhaald met schaken en autorijden. 

Gelukkig werkt het ook andersom: wanneer mannen worden verteld dat vrouwen ergens beter in zijn, is daar ook de dreiging van de stereotypering, zo vonden de wetenschappers. 

Nou, dat scheelt dan alweer iéts.