Een tijd geleden stemde de Tweede Kamer al voor een vrouwenquotum, maar nu is ook de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel! Dit gaat er veranderen voor beursgenoteerde bedrijven (en misschien wel voor jou).

Ook de Eerste Kamer is akkoord met het vrouwenquotum

Eerst even je geheugen opfrissen: dat vrouwenquotum, hoe zat dat ook alweer? Eind 2019 stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel van SP en D66, een zogenaamd vrouwenquotum. Dit quotum verplicht beursgenoteerde bedrijven dat hun raad van commissarissen voor minstens 30% uit vrouwelijke leden bestaat. Het vrouwenquotum functioneert als een 'ingroeiquotum', wat betekent dat als er iemand uit de raad stapt (en het bestuur voldoet nog niet aan die 30%) er een vrouw aangenomen moet worden.

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en gisteren ging dan eindelijk de Eerste Kamer akkoord met het vrouwenquotum. Als alles verloopt volgens plan, gaat de wet 1 januari 2022 in. Het doel is om, in de woorden van het demissionaire kabinet, 'echt werk te maken van diversiteit' en 'af te rekenen met de oude benoemingscultuur van ons kent ons'. Want, zo blijkt uit onderzoek, over het algemeen ben je sneller geneigd iemand aan te nemen wanneer de sollicitant op jou lijkt. En als de voltallige raad uit witte mannen van boven de 50 bestaat, tel dan als vrouw (van kleur) je winst maar uit.

Eén van de uitvoerders, demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, noemt het vrouwenquotum een 'paardenmiddel'. Het vrouwenquotum dient volgens hem als een tijdelijke oplossing om het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven omhoog te krikken. Is de verhouding eenmaal gelijker, dan wordt het vrouwenquotum misschien in de toekomst wel weer afgeschaft. Maar daar hoef je nu nog niet mee bezig te zijn: de wet wordt pas over vijf jaar geëvalueerd.